‘Mam, laten we naar de waterpompen gaan!’ De zon schijnt, en de teil water in de tuin doet dochterlief verlangen naar méér. ‘De waterpompen’ is een speelterrein, een soort enorme zandbak omringd door gras. Vier van die ouderwetsche waterpompen, met een hengsel om handmatig water op te pompen uit de grond, storten water in houten bakken, dat doorloopt in houten bakken, in nog meer houten bakken, en tenslotte eindigt het water via het zand weer in de sloot.

zwanger-40wk 010Eigenlijk had ik andere plannen, mijn blog moest nog geschreven en daar lag ik loom in een ligstoel tegen aan te hikken. Terwijl ik een kopje koffie nam, zette dochterlief haar plannen uiteen. ‘Dan smeer je drie boterhammen en doet die in mijn trommel, twee voor mij en één voor Dreumes. Voor jou maak je een aparte trommel. En dan maak je twee flessen drinken, één met limonade, en één met water. Ik ga mijn badpak pakken, en dan neem jij vier handdoeken mee. Eén voor mij, één voor Dreumes, en één voor jou om op te liggen. En één om mee af te drogen. O en je moet je telefoon meenemen, want anders komt papa straks thuis en dan weet hij niet waar we zijn.’

zwanger-40wk 004En zo zit ik even later met een schriftje en pen in de zon, in plaats van achter de pc. De kinderen pompen alsof hun leven ervan afhangt, bouwen dijkjes, pierebaden in de bakken en kliederen met de modder. Kliederen is volgens mij een eerste levensbehoefte van een kind. Modderkastelen druipend, met zand tussen de tenen en uiteindelijk ook in de bilnaad. Ik kijk en schrijf, geniet en ontspan, terwijl de kinderen rennen, springen, lachen en knoeien. Zand en water, wat wil je nog meer?

Wat is jouw zand&water-tip?

Linda Rikkers

 zwanger-40wk 007 zwanger-40wk 005  

 

DELEN
Vorig artikelNanana
Volgend artikelKolfproblemen
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

5 REACTIES

  1. Mijn Zand&Water-tip: Als je dit leuk vindt, neem dan eens een kijkje op http://www.springzaad.nl! Daar vind je o.a. een overzichtskaart van natuurlijke speelplaatsen (en ook meer uitleg over wat ze daarmee bedoelen). Volgens mij super voor ieder kind dat de ‘echte’ natuur niet direct binnen handbereik heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here