Als rechtgeaarde republikein had ik geen idee dat ik bij de Oranjevereniging moest zijn voor een vrijmarkt-standplaats. Al maanden geleden had dochterlief geopperd om spullen te verkopen https://www.dragen-en-voeden.nl/zonde/ op de rommelmarkt, en ik bekeek dus al vanaf januari de gemeentelijke website of ik een plaats kon reserveren.

De vrijmarktkaarten waren uitverkocht tegen de tijd dat ik er achter kwam waar ze te koop waren. Maar niet getreurd, er blijkt ook een gedoogde kinder-rommelmarkt in de buurt te zijn op koninginne-, excuus, koningsdag. Gedogen, dat is meer mijn ding geloof ik. Geen regels behalve gezond verstand (of we niet de ingang van winkels wilden blokkeren als die geopend waren) en geen tijdsschema’s waar we ons aan moesten houden. Het was dus ook geen punt dat we pas om half tien aan kwamen zakken met onze dozen met kleding, speelgoed en boeken.

Dertig jaar terug zat ik ook op een kleedje, in een naburig winkelcentrum, en verkocht blote poppen. Die gingen goed, 2014-04-26 10.54.49oma’s kochten een pop om een jurk voor te breien. Vandaag liep de verkoop wat minder, al vind ik de dag al geslaagd als ik een Ninja-turtle armer ben. Om kwart voor tien hadden de kinderen zich geïnstalleerd op het kleedje, met de spullen voor zich uitgestald. Om tien uur riep zoonlief dat hij toch liever naar de skatebaan wilde, en dochterlief wilde graag spullen kopen in plaats van verkopen. Beiden verdwenen tussen de mensen om de kraampjes te bekijken. Zo zat ik al snel alleen op het kleed, met dreumes aan de borst want zij vond het allemaal machtig interessant, maar ook spannend.

2014-04-26 17.18.39De kinderen kwamen heus nog terug en hebben afwisselend kleed-dienst gedraaid. Alle zeven euro opbrengst hebben de kinderen besteed aan speelgoed (dochterlief, die haar kans schoon zag om veel roze plastic te kopen) en ijs (zoonlief, “drie bolletjes was toch wel een beetje veel mama!”). We gingen naar huis met netto evenveel geld, evenveel spullen (maar zónder ninja-turtle). Dochterlief heeft de hele middag met haar nieuwe plastic speelgoed gespeeld, zoonlief is naar de skatebaan vertrokken, en dreumes slaapt. Al met al een geslaagde dag. Volgend jaar nemen we blote poppen mee.

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelDe toren
Volgend artikelOnder de hamer!
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here