buikligging en wiegendood

Hier kun je literatuur bespreken, kennis uitwisselen en inhoudelijk discussiëren over de achtergronden en effecten van communicatie- en opvoedingsstijlen. Denk aan natuurlijk ouderschap, attachment parenting, unconditional parenting, geweldloze communicatie e.d.

Dit subforum is niet bedoeld voor advies over specifieke individuele situaties. Dus niet voor "help mijn kind wil niet op commando gaan slapen" maar wel: "Onderzoeken x, y en z zeggen a over de slaappatronen van kinderen, herkennen jullie dit", ofzo.

Moderator: Mod_Forum_Ouderschap


mamaMarije

Berichten: 12282
Lid geworden op: 05 jul 2011 19:18
Hobbies: ..
tag: .

Re: buikligging en wiegendood

Ongelezen bericht door mamaMarije » 31 mar 2015 09:55

Zl5 hier ook.
Zl4 rolde idd van de borst op zijn rug en belande dan in de co sleeper.
Wel altijd nog arm arm contact.
Zl5 ligt buik tegen buik in de buurt van een borst.

Gebruikersavatar

elize80

Berichten: 7619
Lid geworden op: 10 mei 2012 12:48
Hobbies: lalala

Re: buikligging en wiegendood

Ongelezen bericht door elize80 » 31 mar 2015 10:41

Ja, ik ervaar de co-sleeper ook als apart bedje.

-- Tapatalk --
Moeder van 2 kinderen (2011 en 2014)


LillyLelie

Berichten: 1377
Lid geworden op: 08 okt 2012 12:05
Hobbies: Dieren
Locatie: O-Vl (België)

Re: buikligging en wiegendood

Ongelezen bericht door LillyLelie » 31 mar 2015 11:14

Ik krijg dat hele dichte samenslapen maar niet voor elkaar. Ik slaap pas lekker als het dekbed heel hoog is en ik half op mijn buik lig. Daar krijg ik met geen mogenlijkheid nog veilig een baby bij gepropt.

Dus hij ligt dan op het dekbed zo dicht mogelijk naast me, maar het echte lichaamscontact mis je dan wel natuurlijk. Baby vind het overigens prima zo, maar hij is van het type die zich zelfs in een apart bedje zou laten wegleggen denk ik. Hij is vlug tevreden .
Mama van een prachtige zoon (december '14) en dochter (juni '18)


Marla

Berichten: 1337
Lid geworden op: 12 apr 2011 12:59
Hobbies: Koken, duiken, bordspellen
Locatie: Amsterdam

Re: buikligging en wiegendood

Ongelezen bericht door Marla » 02 apr 2015 20:10

AEML schreef:Mijn ZL3 ligt 's nachts óf op zijn zij, hoofdje op mijn arm (ik lig ook op mijn zij), óf hij ligt op zijn rugje naast me.
Letterlijk op mij slapen wil hier nu ook niet meer [smile]
Het gaat mij erom dat het hoe dan ook onnatuurlijk is om je baby alleen weg te leggen en dat in mijn ogen buikligging/ingebakerde rugligging geen verschil maakt doordat de moro-reflex zijn werk niet kan doen omdat dat ofwel door een matras ofwel door een inbakerdoek tegengehouden wordt.
Dat inbakeren zo afgekeurd wordt in 'AP-land' en buikligging wordt toegejuicht begrijp ik dan ook totaal niet.
Maar samen in 1 bed slapen geeft geen garantie dat er geen wiegendood meer optreedt, zie dat artikel dat op de eerste pagina gelinkt wordt. Natuurlijk weet je niet hoe die ouders precies samen sliepen en hoeveel contact ze hadden tijdens het slapen.

Ik vind het wel lastig. ZL slaapt nog wel regelmatig bovenop mij maar slaapt ook in de co-sleeper. In principe op zijn rug maar sinds een paar dagen draait hij zich op zijn buik en dan slaapt hij zoveel langer en dieper. Iets dat ik aan de ene kant fijn vind, maar aan de andere kant ook wel weer eng.
DL okt 2011 & ZL okt 2014


Pluu

Berichten: 2016
Lid geworden op: 15 jul 2012 22:50
Hobbies: leerbewerken

Re: buikligging en wiegendood

Ongelezen bericht door Pluu » 19 apr 2015 17:02

Hier lukt het dichtbij slapen ook niet in de winter. ZL was een meikindje met vroeg zomerweer dus weinig dekens, met hem sliep ik wel met lichaamscontact, maar zelf wil ik nu in de winter echt mijn dekbed hoog op trekken anders slaap ik niet. En dat kan dus niet met een baby tegen me aan.

Dus ik lig nu in een 2-persoons bed met baby naast me op de rug met slaapzakje aan en eigen dekentje, op genoeg afstand zodat ze niet snachts onder mijn dekbed terecht kan komen. Soms maak ik contact met het hoofdje door daar een arm tegen aan te leggen zodat er toch nog wat lichaamscontact is, maar verder eigenlijk niet. Het is inderdaad een beetje alleen slapen, maar the best we can do als we allebei willen slapen. DL is er inderdaad ook eentje die rustig in een apart kamertje zou slapen, alleen zou ze dan wel een borst willen bij elke keer wakker worden, als ze daar lang op zou moeten wachten zou ze behoorlijk van slag raken denk ik en dan zou ik een tijd bezig zijn met haar weer troosten. Dus in die zin heeft het dicht bij liggen wel een voordeel, namelijk dat DL sneller kan drinken.

Ze heeft trouwens een tijdje gehad dat ze helemaal niet sliep als ze me voelde of rook te dichtbij hoorde, al was het maar een arm ofzo. Zo lang ze me voelde/rook wilde ze drinken ook al had ze geen honger meer, en sliep ze niet, ze bleef onrustig (en ik sliep dus ook niet). Als ik haar weg legde sliep ze wel. En slaap is ook belangrijk.. dus ik heb haar een tijdje in een apart wiegje gehad omdat ze dan beter sliep. Elk kind is anders... Ik was zelf wel weer blij toen ze wel weer samen in mijn bed kon slapen, ook al is het op deze manier en niet tegen me aan.

Met ZL sliep ik wel tegen me aan, maar hij was dus al wat ouder toen het zo koud werd dat ik warm beddengoed nodig had. Dus wat veiliger dan met een newborn.
http://www.eensteekjelos.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie