artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Hier kun je literatuur bespreken, kennis uitwisselen en inhoudelijk discussiëren over de achtergronden en effecten van communicatie- en opvoedingsstijlen. Denk aan natuurlijk ouderschap, attachment parenting, unconditional parenting, geweldloze communicatie e.d.

Dit subforum is niet bedoeld voor advies over specifieke individuele situaties. Dus niet voor "help mijn kind wil niet op commando gaan slapen" maar wel: "Onderzoeken x, y en z zeggen a over de slaappatronen van kinderen, herkennen jullie dit", ofzo.

Moderator: Mod_Forum_Ouderschap

Gebruikersavatar

Topic starter
pluimpiet

Berichten: 2723
Lid geworden op: 07 feb 2013 13:47
Hobbies: geen
Locatie: nabij A'dam

Re: artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Ongelezen bericht door pluimpiet » 10 apr 2017 14:41

interessante link Lindar. Voor mij heeft dit veel te maken met respectvol ouderschap, waar Janet Lansbury ook over schrijft.
Wat ik met slaaptraining in gedachten had (maar niet opschreef [wink] ), was natuurlijk niet de methode van laten huilen. Ik denk wel dat het mogelijk is om je kind geleidelijk laten wennen aan alleen slapen, terwijl je het proces voortdurend in de gaten houdt en de behoeftes van je kind steeds probeert te vervullen.
De afgelopen weken ben ik bezig geweest om onze jongste van 16 maanden in een eigen bedje te laten slapen (ipv bij ons in bed) en minder nachtvoedingen te geven. Dat gaat gepaard met veel troosten en indien nodig voeden. Maar de resultaten zijn positief. De weerstand die ze een half jaar geleden nog tegen het bedje had, lijkt al vanaf het begin van deze 'training' niet meer te spelen. Ze krijgt nu wat minder nachtvoedingen omdat ik eerst probeer of ze door troosten weer in slaap valt, vaak heeft ze aan een stevige knuffel al genoeg. En ik heb meer rust in bed door meer bewegingsruimte en doordat ze langere stukken aaneen slaapt (ipv om het uur aan de tiet). Best welkom in het leven van deze vermoeide moeder met ook nog een peuter die meerdere keren per nacht om aandacht vraagt [smile]
dl sept '13 en dl jan '16


Jessie1549

Berichten: 6252
Lid geworden op: 18 feb 2013 14:01
Hobbies: .

Re: artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Ongelezen bericht door Jessie1549 » 10 apr 2017 23:05

pluimpiet schreef:
lyly schreef:Even zonder het artikel gelezen te hebben hoor (want op werk), maar als hechting toch eens zo simpel was dat je gewoon een bepaalde methode tot op de letter nauwkeurig kunt afwerken [lol] Kinderen zijn geen computers he, je kunt niet op 5 juiste knoppen duwen in de goede volgorde en dan komt het altijd goed.
ja maar veel mensen lijken toch te denken dat als je maar draagt en voedt en samenslaapt het altijd wel goed komt. Terwijl je daardoor dus ook bijvoorbeeld zo moe kunt worden dat je niet meer adequaat op de behoeftes van je kind kunt inspelen. Vanuit die optiek denk ik dus ook dat bv slaaptraining voor veel vermoeide ouders (en hun kinderen die tekort worden gedaan) echt zinvol kan zijn.
Ik denk dat je die ouders dan beter kunt leren dat je beter naar behoeftes van alle gezinsleden kunt kijken dan naar 10-stappen-plannen en in steen gekerfde handleidingen.

edit: ik bedoel, het probleem is dat er mensen zijn die dogmatisch vasthouden aan een handleiding en vergeten te kijken naar welke behoeftes er spelen in het gezin. Dan lijkt de oplossing me juist niet om ze dan maar een andere handleiding te geven.

Gebruikersavatar

bigou

Berichten: 12406
Lid geworden op: 22 nov 2010 10:06
Hobbies: lezen, forummen;)

Re: artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Ongelezen bericht door bigou » 11 apr 2017 08:55

lyly schreef:het probleem is dat er mensen zijn die dogmatisch vasthouden aan een handleiding en vergeten te kijken naar welke behoeftes er spelen in het gezin. Dan lijkt de oplossing me juist niet om ze dan maar een andere handleiding te geven.
WSS

AP leert (itt veel andere opvoedvisies) met betrekking tot slaapgedrag dat de behoefte aan nabijheid bij het (in)slapen normaal is, maar hoe je daar precies -responsief- op inspeelt als ouder binnen het gezin lijkt me een persoonlijke kwestie. Voor de één zal dat samenslapen in een familybed zijn en voor een ander een tijd naast de co-sleeper gaan zitten-knuffelen, wegsluipen etc.
Moeder van twee dochters (okt 2005 en aug 2008)

Gebruikersavatar

Lindar76

Berichten: 34670
Lid geworden op: 03 mei 2009 17:25
Hobbies: Turnen, time travel
Contacteer:

Re: artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Ongelezen bericht door Lindar76 » 11 apr 2017 09:17

Ja zoals dat artikel dat in M&M werd gedeeld.
Life is more true than reason will deceive

Gebruikersavatar

Lindar76

Berichten: 34670
Lid geworden op: 03 mei 2009 17:25
Hobbies: Turnen, time travel
Contacteer:

Re: artikel: hechting hangt niet af van dragen en voeden

Ongelezen bericht door Lindar76 » 11 apr 2017 10:34

pluimpiet schreef: Wat ik met slaaptraining in gedachten had (maar niet opschreef [wink] ), was natuurlijk niet de methode van laten huilen. Ik denk wel dat het mogelijk is om je kind geleidelijk laten wennen aan alleen slapen, terwijl je het proces voortdurend in de gaten houdt en de behoeftes van je kind steeds probeert te vervullen.
Ah! Had ik idd anders gelezen, met slaaptraining wordt meestal huiltraining bedoeld. Een goed woord voor zacht wennen aan alleen slapen(of minder samen) zou fijn zijn.... Wat jij omschrijft is wel echt oefenen, oefenen met rustig genoeg zijn om te slapen in een eigen bed en wennen aan dat bed. Positieve slaap-associatie maken ook denk ik? Met het bed?

Wat meestal bedoeld wordt met slaaptraining is natuurlijk helemaal geen training op al die dingen, het kind zal eerder een negatieve associatie opdoen met bed en slaap. Het kind wordt getraind niet te roepen.

Slaap kun je overigens niet trainen, ik gaf lang slaapcursussen (psychiatrie, íets andere doelgroep [lol] ) en je kan alleen omstandigheden verbeteren, en oefenen in tot rust komen. Plus dus die negatieve associatie met bed en slaap doorbreken.
Violette schreef: zeldzame schrijnende gevallen zijn niet perse een goede leidraad bij het geven van algemeen advies of vorming van een algemene visie op opvoeding.
Belangrijke opmerking. Inderdaad kan je zo altijd wel íets bedenken, en helaas gebeurt het ook. De richtlijn slaap&huilen die zo naar is, maakt die fout (ja inbakeren en laten huilen is goed, want anders gooien sommige ouders mss het kind uit het raam, dat idee). Triple P ook, wordt vaak aangedragen als goed omdat het haalbaar en beter is dan disfunctionele gezinnen onvoorspelbare aanpak. En dus moet iedereen het doen, want dan zien disfunctionele gezinnen dat allemaal om zich heen en gaan zij het mss ook wel doen. (niet dat het zo werkzaam is overigens, Verbindend Gezag/Geweldloos Verzet bleek in elk geval effectiever bij pubers. PPP had invloed op tevredenheid ouders, maar niet op gedrag pubers)
Life is more true than reason will deceive

Plaats reactie