Vlees als bijproduct van melk

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Violette

Berichten: 6262
Lid geworden op: 31 okt 2014 14:09
Hobbies: koken
Locatie: Randstad

Re: Vlees als bijproduct van melk

Ongelezen bericht door Violette » 05 okt 2019 19:16

Malmana schreef:
05 okt 2019 12:06
Het schijnt sowieso zo te zijn dat we vooral vrouwelijk vlees eten, terwijl mannelijk vlees smaakvoller is. Ook iets om over na te denken.

Goed initiatief, Luna
Of penetrant 😉.
Eieren kunnen ook niet zonder (kippen/hanen)vlees.

Het varken had van oudsher de functie van vuilnisbak/recyclemachine: schillen, andere oneetbare delen van groenten/granen of oudbakken producten werden aan de varkens gevoerd, die in ruil daarvoor vlees maakten. Mensen op het platteland hadden vaak zelf een varken, dat aan het einde vh jaar in de herfst werd geslacht. Dan hoefde het dier in de winter niet te eten (wanneer het voedsel schaars werd, en een nieuw biggetje eet nog minder). En het vlees werd houdbaar gemaakt: hammen, worsten, gepekeld vlees, gerookt spek etc.
Als je dit weet, zie je ook opeens hoe gek het is dat we in Nederland miljoenen varkens hebben (aka intensieve veehouderij), die allemaal leven op voer dat uit de hele wereld wordt aangesleept (vooral soja en mais). Nederland is bij lange na niet groot genoeg om het voer te verbouwen voor alle beesten die nu in Nederland wonen. Als het in het nieuws nu gaat over "kringlooplandbouw", dan betekent dat als je de kringloop voer/planten - dier - vlees/melk voor mensen en mest - opnieuw voer, weer wilt sluiten, en niet op wereldniveau, maar in Nederland of in Europa, dat dat ook betekent dat er minder varkens, koeien, geiten en kippen moeten komen.
dochter 2014 en zoon 2017

Gebruikersavatar

Rosalinde

Berichten: 3610
Lid geworden op: 11 nov 2013 11:16
Hobbies: Bakken en breien

Re: Vlees als bijproduct van melk

Ongelezen bericht door Rosalinde » 05 okt 2019 19:44

Interessante materie.

Als toevoeging op Violette: vlees en zuivel zijn van origine veelal een soort 'restproducten': varkens en kippen leefden van etensrestjes en runderen, schapen en geiten graasden daar waar de grond ongeschikt (te arm/droog/steil) was voor akkerbouw. Als we (meer) teruggaan naar die situatie, is het ook zeker wel mogelijk om op duurzame wijze dierlijke producten te verkrijgen. Dat zou echter wel betekenen dat de consumptie daarvan drastisch omlaag moet.

Door de enorme vraag naar vlees en zuivel is het inderdaad nodig geworden om veevoer over de wereld te verslepen. Ook bijvoorbeeld het (Europese?) verbod om etensresten als veevoer te gebruiken, draagt niet bij aan het lokaal kunnen sluiten van de kringloop. Overigens zijn dergelijke regels opgesteld n.a.v. misstanden met bijvoorbeeld BSE als gevolg.
Ontzettend dankbaar: A 2014 B 2016 en C 2021

Gebruikersavatar

Violette

Berichten: 6262
Lid geworden op: 31 okt 2014 14:09
Hobbies: koken
Locatie: Randstad

Re: Vlees als bijproduct van melk

Ongelezen bericht door Violette » 06 okt 2019 08:42

Rosalinde schreef:
05 okt 2019 19:44
Interessante materie.

Als toevoeging op Violette: vlees en zuivel zijn van origine veelal een soort 'restproducten': varkens en kippen leefden van etensrestjes en runderen, schapen en geiten graasden daar waar de grond ongeschikt (te arm/droog/steil) was voor akkerbouw.
Klopt. Maar in Nederlandse context was de grond altijd of te arm of te nat, niet te steil of droog.
In Drenthe kun je dit bijv nog zien in het landschap: op hoge gedeelten bouwden men dorpen en akkers en in de beekdalen (nat) liet men vee grazen. s Nachts ging het vee op stal in het dorp en met die mest verbeterde men de grond van de hoge gelegen akker.
Er zijn grote delen van Nederland te nat voor akkers: Friesland en het groene hart zijn belangrijke voorbeelden, de grondsoort is daar veen, en de polders waren een stuk natter dan nu (een elektrisch gemaal kan meer water wegpompen dan een traditionele windmolen). Daar worden al eeuwen vrijwel alleen maar koeien gehouden, wat leidde tot de Nederlandse zuiveltraditie van (Goudse) kaas, melk en boter. Dat platteland en de steden daar (alle steden in de Randstad) leefden van handel: het graan kwam uit Oost Europa (langs de Oostzee), zelf verhandelden/exporteerden we dus kaas, boter en vee (melk ging niet, dat moet je koel bewaren). Bij zuivel uit Nederland hoort dus niet alleen vlees, maar ook handel!
dochter 2014 en zoon 2017


1en2en2

Berichten: 1060
Lid geworden op: 21 okt 2014 18:59
Hobbies: Maak het zelf :)
Locatie: Veluwe

Re: Vlees als bijproduct van melk

Ongelezen bericht door 1en2en2 » 06 okt 2019 19:25

Wicky schreef:
05 okt 2019 12:23
In doorwerth zit biologisch boerderij veld & beek. Die hebben ook ossen. Op 3 november hebben ze open dag zie ik maar dat zal voor jou zeker wat te ver zijn?

Www.veldenbeek.nl
Ja leuk dat is ons zuivel en heel soms vlees adres!

Plaats reactie