Kleine vragen topic d&vkeuken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Gewone ongeschilde aardappels? Dan zou ik ze zeker eten.
Anders even ruiken als je de verpakking open maakt.
Anders even ruiken als je de verpakking open maakt.
op moederdag '14 kwam onze kleine mup
-
- Moderator
- Berichten: 2985
- Lid geworden op: 17 sep 2015 14:52
- Hobbies: chatten
- tag: Bzzzzz... Eindelijk-bij
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Ja ongeschilde inderdaad. Ze zitten inmiddels in de oven
Voor mens en moederland
Joris (zomer 2017), Mats (zomer 2021)
Joris (zomer 2017), Mats (zomer 2021)
-
-
- Berichten: 8359
- Lid geworden op: 06 dec 2015 11:55
- Hobbies: muziek, creatief bezig zijn
- Locatie: Midden Nederland
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Wie heeft een geweldig broodrecept voor een volkoren brood zonder melk/boter/soja/pinda/zetmeel wat goed rijst?
Ik heb nu een recept en de smaak is prima, maar het brood blijft wat compact en nattig. Ik zoek dus wat luchtiger brood.
Ik heb nu een recept en de smaak is prima, maar het brood blijft wat compact en nattig. Ik zoek dus wat luchtiger brood.
"Calvin" 28-7-2018
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo
-
-
- Berichten: 9667
- Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
- Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
- Locatie: Leiden
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Volkoren brood zal altijd wat steviger en compacter zijn dan brood van tarwebloem. Dat gezegd hebbende, in principe is het basisrecept voor brood altijd zonder melk/boter. En verse gist doet het bij mij ook wat beter dan droge gist.
Als ik de yoghurt en boter even weglaat uit mijn eigen recept:
500 gram meel
10 gram zout
tussen de 20 en 25 gram verse gist
ongeveer 300 ml lauwwarm water.
De gist doe je in een kopje met wat lauwwarm water (en het liefst een klein schepje suiker), laten staan tot de gist wat smelt en een papje wordt.
Eerst zout in de mengkom, dan het mee (gist liever niet direct in contact laten komen met zout), dan in een kuiltje de gist en de rest van het water. Goed mengen en kneden (zeker 15 minuten), deeg moet niet aan je handen blijven plakken maar ook weer niet te stevig zijn om goed soepel te kunnen kneden, laten rijzen op een warme plek met een natte theedoek over de kom, ik doe 45 minuten. Daarna deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkplek plat slaan, omvouwen, plat slaan, omvouwen de andere kant op, beetje plat slaan en oprollen tot brood en in de ingevette broodvorm doen/opbollen en op een ingevette bakplaat leggen. Met bloem bestoven theedoek eroverheen en nogmaals 45 minuten laten rijzen. In een hete (220 graden) oven bakken, 35 tot 40 minuten.
Als ik de yoghurt en boter even weglaat uit mijn eigen recept:
500 gram meel
10 gram zout
tussen de 20 en 25 gram verse gist
ongeveer 300 ml lauwwarm water.
De gist doe je in een kopje met wat lauwwarm water (en het liefst een klein schepje suiker), laten staan tot de gist wat smelt en een papje wordt.
Eerst zout in de mengkom, dan het mee (gist liever niet direct in contact laten komen met zout), dan in een kuiltje de gist en de rest van het water. Goed mengen en kneden (zeker 15 minuten), deeg moet niet aan je handen blijven plakken maar ook weer niet te stevig zijn om goed soepel te kunnen kneden, laten rijzen op een warme plek met een natte theedoek over de kom, ik doe 45 minuten. Daarna deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkplek plat slaan, omvouwen, plat slaan, omvouwen de andere kant op, beetje plat slaan en oprollen tot brood en in de ingevette broodvorm doen/opbollen en op een ingevette bakplaat leggen. Met bloem bestoven theedoek eroverheen en nogmaals 45 minuten laten rijzen. In een hete (220 graden) oven bakken, 35 tot 40 minuten.
♥ F 11-2010 ♥ A 3-2013
***Unicorns for the win***
***Unicorns for the win***
-
-
- Berichten: 8359
- Lid geworden op: 06 dec 2015 11:55
- Hobbies: muziek, creatief bezig zijn
- Locatie: Midden Nederland
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Bedankt!
Grootste verschil is de hoeveelheid water. "Mijn recept heeft 350-400 ml water. Dat maar eens minder doen inderdaad.
Grootste verschil is de hoeveelheid water. "Mijn recept heeft 350-400 ml water. Dat maar eens minder doen inderdaad.
"Calvin" 28-7-2018
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo
-
-
- Berichten: 9667
- Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
- Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
- Locatie: Leiden
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Ohja, dat klinkt wel als te veel.
♥ F 11-2010 ♥ A 3-2013
***Unicorns for the win***
***Unicorns for the win***
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Wij doen ongeveer hetzelfde, maar wel met meer water, in de machine 360, met de hand doe ik 330, denk ik. Wij gebruiken een theelepel gedroogde gist. De eerste rijs doe ik vaak wat langer, zo'n 2 uur. Wij merken wel dat het ene meel het andere niet is. Ons bio volkoren meel zorgt voor veel compacter brood dan het simpele meel van de Ah/Hoogvliet.
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018
-
-
- Berichten: 6549
- Lid geworden op: 28 dec 2014 05:35
- Hobbies: koken
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Ik zoek inspiratie. Ik heb zin om iets te bakken en heb morgen een beetje tijd. En het is vrijdag Valentijnsdag. Dus ik zoek iets kitsch roze of roods hartvormigs wat in ongeveer een uur te maken is en op nog eens tot vrijdag goed blijft. Iemand een idee?
-
-
- Berichten: 7857
- Lid geworden op: 07 jul 2011 16:28
- Hobbies: met zl spelen, lezen, koken
- Locatie: Utrecht
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Red velvet taart!
Mama van grote jongen feb 2011 en kleine jongen feb 2018
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Ik heb deze ooit gemaakt, ik dacht met bastogne bodem want ik houd niet van Oreo:
https://www.cookingclassy.com/white-cho ... esecake-2/
https://www.cookingclassy.com/white-cho ... esecake-2/
DL: april 2013, ZL: mei 2016
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Gezonde tussendoortjes, wat geven jullie je kinderen? Ze willen hier opeens allemaal de hele dag eten, maar zo inspiratieloos wat ik ze dan moet geven. Monkeyplatter doen we weleens, maar niet altijd zin om te maken. Maiswafels eten ze de hele dag nu maar vind ik nogal eenzijdig en ook niet bepaald vullend. Ze eten voldoende bij de reguliere maaltijden, eten gerust 3/4 boterhammen en vragen een half uur later; mag ik wat eten?
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Zelf gemaakte ijsjes van fruit dat ooit op moest, gezonde muffin ( voorraad in diepvries, recepten in draadje ergens op dit forum) of paprika, wortels, noten, gedroogd fruit, vers fruit, bevroren fruit, extra boterham, wasa cracker, bakje yoghurt, etc voor als het snel klaar moet zijn.
Als ik er moeite voor wil doen dan iets met ei ( koken, bakken, omelet), bananen pannenkoekjes, wentelteefjes al dan niet gevuld met fruit, smoothie, warme chocolademelk van melk met cacaopoeder.
Wat ik niet doe, maar wel een idee zou zijn; soepjes in 1 persoons porties invriezen en in de magnetron snel opwarmen. Bijvoorbeeld selderijsoep ( onverwacht lekker!!), pompoensoep, tomatensoep of prei-aardappelsoep.
Als ik er moeite voor wil doen dan iets met ei ( koken, bakken, omelet), bananen pannenkoekjes, wentelteefjes al dan niet gevuld met fruit, smoothie, warme chocolademelk van melk met cacaopoeder.
Wat ik niet doe, maar wel een idee zou zijn; soepjes in 1 persoons porties invriezen en in de magnetron snel opwarmen. Bijvoorbeeld selderijsoep ( onverwacht lekker!!), pompoensoep, tomatensoep of prei-aardappelsoep.
Laatst gewijzigd door beppie op 11 feb 2020 23:23, 1 keer totaal gewijzigd.
zl S 11-2008
-
-
- Berichten: 2839
- Lid geworden op: 19 dec 2012 21:31
- Hobbies: naaien, breien, lezen
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Een gekookt ei
Nootjes
Gedroogde abrikozen of rozijntjes
Fruit
Rauwkost (komkommer, tomaat, worteltjes) dippen met humus
Cracker met kaas
...zoiets?
Nootjes
Gedroogde abrikozen of rozijntjes
Fruit
Rauwkost (komkommer, tomaat, worteltjes) dippen met humus
Cracker met kaas
...zoiets?
| ZL1 2012 | | ZL2 2014 | | ZL3 2017 |
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Ik maak vaak notenballetjes:
Gemengde noten, dadels, een schep kokosolie en dan alles in de keukenmachine. Als het te dik is beetje water toevoegen, als het niet genoeg plakt langer malen, of nog wat kokosolie erbij. Als het een plakkerige massa is draai ik er kleine balletjes van (stuiterbalformaat). In de koelkast en na een half uurtje zijn ze klaar. Ik maak vaak voor 5 dagen ofzo. Je kan ze ook nog door de kokos rollen, of door sesamzaadjes. Door het mengsel zelf kunnen ook zaden, of wat cacao, maar net wat ze lekker vinden.
Gemengde noten, dadels, een schep kokosolie en dan alles in de keukenmachine. Als het te dik is beetje water toevoegen, als het niet genoeg plakt langer malen, of nog wat kokosolie erbij. Als het een plakkerige massa is draai ik er kleine balletjes van (stuiterbalformaat). In de koelkast en na een half uurtje zijn ze klaar. Ik maak vaak voor 5 dagen ofzo. Je kan ze ook nog door de kokos rollen, of door sesamzaadjes. Door het mengsel zelf kunnen ook zaden, of wat cacao, maar net wat ze lekker vinden.
-
-
- Berichten: 8359
- Lid geworden op: 06 dec 2015 11:55
- Hobbies: muziek, creatief bezig zijn
- Locatie: Midden Nederland
Re: Kleine vragen topic d&vkeuken
Pannenkoekjes (uit de vriezer), notenreepjes, zelfgebakken koekjes (deeg kan je invriezen, iets langer in de oven), fruit, zelfgemaakte reepjes (appel of havermout)
"Calvin" 28-7-2018
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo