Wijzigingen mbt archiveren van topics en verwijderen van berichten

Hier kun je alle nieuws en mededelingen over DenV vinden

Moderator: Mod_Forum_Algemeen

Gebruikersavatar

Topic starter
Geekess
Forum Eigenaar
Forum Eigenaar
Berichten: 11708
Lid geworden op: 30 mei 2009 14:20
Hobbies: Dragen en Voeden
Locatie: Den Haag ******** Eigenaar forum en blog voor Natuurlijk Ouderschap
Contacteer:

Wijzigingen mbt archiveren van topics en verwijderen van berichten

Ongelezen bericht door Geekess » 20 nov 2018 22:45

We hebben de afgelopen dagen naar jullie geluisterd in het brainstormtopic over privacy op het forum. Er kwamen wat goede punten naar voren die we met Beheer hebben besproken. We willen een aantal dingen op het forum gaan verduidelijken of veranderen.

Sneller splitsen:
We splitsen topics zodra ze 500 pagina's (van 15 berichten per pagina) bereiken. In de internetforumwereld geldt dat als grote topics, en het is in deze tijd beter om dat getal lager te zetten.

Wat gaan we doen?
We gaan topics splitsen op 300 pagina's.

Sneller archiveren:
Op het forum hebben we een aantal soorten topics waarvan we vinden dat die niet jarenlang hoeven te blijven staan.
We hebben de zogenaamde spui-topics: Dit zijn heel snel lopende topics, je gooit er iets in, en je gaat weer door. Die topics zijn fijn, want je hoeft geen uitleg te geven, en je hoeft niet elkaars problemen op lossen. Je komt er om te lachen of huilen of gewoon iets out of the blue te zeggen, klaar.
En we hebben de Marktplaatstopics: zodra de spullen zijn verkocht en het topic is gesloten, hoeft het niet blijven staan.

Wat gaan we doen?
We archiveren spui-topics en marktplaatstopics een maand nadat we ze sluiten. Wil je iets bewaren uit een dergelijk topic, zorg dan dat je dat voor het aflopen van die maand doet.

We denken nog na over het wel/niet en hoe snel archiveren van andere soorten topics. We zullen méér op het forum gaan archiveren, maar hoe we dat precies gaan inrichten, gaan we pas in de loop van het nieuwe jaar naar kijken. Daar zullen we, tegen die tijd, jullie mening graag over horen.

Archiveren van persoonlijke topics
Op Dragen en Voeden spreken we over persoonlijke topics wanneer de topic opener (TO) een topic voor een specifiek eigen onderwerp opent.
Een gezamelijk breitopic is geen persoonlijk topic. Een topic over iemand die haar traject om astronaut te worden graag wil beschrijven is wél een persoonlijk topic.
Dat laatst is nog altijd een persoonlijk topic van de TO wanneer er meer aanstaande astronauten bij aansluiten met hun verhalen, tenzij jullie samen besluiten dat het dan een gezamelijk topic wordt.

Wat gaan we doen?
De besloten subfora zijn aangemaakt om mensen in staat te stellen om gevoeligere informatie te laten delen. We archiveren op verzoek persoonlijke topics wanneer die daar staan.
Verzoeken voor archivering van topics buiten de besloten subfora bekijken we op individuele basis. Wanneer er geen sprake is van gevoelige informatie in dat topic, kunnen we dat verzoek weigeren.

Verwijderen van gearchiveerde topics
Wanneer topics gearchiveerd zijn, zijn ze alleen nog door het Beheerteam te lezen. We kiezen altijd voor eerst archiveren en dán pas verwijderen, om verschillende redenen:
Verwijderen is definitief. We willen voorkomen dat we per ongeluk het verkeerde topic verwijderen.
We zijn verplicht om een archief te voeren, in geval van juridische geschillen, of informatieverzoeken vanuit de overheid.
Maar we hoeven dat archief niet eindeloos te bewaren.

Wat gaan we doen?
Dát we gaan verwijderen is zeker, maar een beslissing over hoe snel en welke gearchiveerde topics te verwijderen gaan we op dit moment niet nemen. Dat is een beslissing waar goed over nagedacht moet worden, en misschien juridisch advies over ingewonnen moet worden (bewaarplicht). Dat willen we heel zorgvuldig doen, en dat kan in deze tijd van het jaar niet.
We gaan hier in de loop van het nieuwe jaar met Beheer naar kijken en zullen jullie daar ook weer bij gaan betrekken.

Berichten leeghalen
Er zijn op dit moment mensen bezig met het verwijderen van de inhoud van hun berichten. De berichten zijn het bestaansrecht van een forum. Zonder berichten héb je geen forum.
We vallen als forum onder een speciaal gebied van de GDPR/AVG, namelijk onder het recht van archief. Daarom hoeven we nog altijd niet zonder meer iedere verwijdering van jullie gegevens toe te staan.
We hebben er alle begrip voor dat er incidenteeliets dat direct te maken heeft met persoonsgegevens weggehaald wordt. Maar berichten leeghalen en enkel vervangen door een punt zien we liever niet.
Ik heb rondgekeken op andere vergelijkbare fora in Nederland en Europa, en Dragen en Voeden gaat in vergelijking met die andere partijen zeer zorgvuldig om met jullie gegevens en we zijn buitengewoon makkelijk met het toestaan van wijzigen/verwijderen van berichten door de leden zelf. Het gros van de fora staat dit geheel niet toe, omwille van de leesbaarheid van het forum. Dat is geen kant die ik op wil, ik vertrouw er op dat jullie hier verantwoordelijk genoeg mee om zullen gaan.

Wat gaan we doen?
We gaan het wijzigen van berichten niet verbieden, maar vragen jullie wel om zeer goed af te wegen of het wérkelijk om persoonsgegevens gaat. Denk na voor je iets op het forum schrijft. Wil je bestaande berichten bewerken, haal dan alleen zeer selectief tekst weg (het hele bericht verwijderen is lang niet altijd nodig) en plaats altijd een reden voor verwijdering.
Merken we dat er oneveredig veel verwijderd wordt en dat het gaat om het verwijderen van niet-privacygevoelige zaken, dan kunnen we de forumleden in kwestie daar op aanspreken. We streven altijd naar het samen vinden van een oplossing.

Hebben jullie hier vragen of opmerkingen over, dan kunnen jullie die per PM aan mij of anderen van het moderatorteam stellen.
DL1 2009 - DL2 2014

Dragen en Voeden *** Forum en Blog voor het bevorderen van Natuurlijk Ouderschap ***

Gesloten