Afgelopen week was herfstvakantie. Een mooie gelegenheid om met z’n allen er op uit te gaan, en met zulk stralend weer viel de keus op Archeon, een openluchtmuseum over het Nederland van vroeger.

archeon 003In de oertijd lieten de kinderen zich beschilderen en gingen los op trommels van dierenvellen. Zoonlief bewonderde de beverhuid en vossenvel, de oertijd-vrouwen bewonderden op hun beurt hoe ik dreumes op de rug knoopte. Waar ze niet lang bleef zitten, er was veel te veel interessants te zien. Een rondleiding leidde ons via de bronstijd naar de ijzertijd. De woonverblijven zijn precies nagebouwd, met vuurplaats, familiebedden en allerlei handwerkzaamheden. De ‘archeotolken’ vertellen niet alleen over hoe het er vroeger aan toeging, ze maken ook alles zelf. Zo was er prachtige handgeverfde wol te zien, weefgetouwen, kruiden hingen aan het dak te drogen.

Later die dag belandden we bij een heus gladiatorengevecht, waar we ons lieten meeslepen door een gevecht op leven en dood. De gladiator ‘stierf’ onder luid gejuich, terwijl dreumes aan de borst in slaap viel. Dit is vast de wonderlijkste plek waar ik ooit gevoed heb.

Als afsluiter hebben we de Middeleeuwen bezocht, waar ambachtslieden speltbrood lieten proeven en middeleeuws schoeisel archeon 004toonden. Dreumes, allang weer wakker want ze wil niets missen, keek geboeid mee vanaf mijn rug terwijl ik met een kruisboog schoot. De kinderen verkleedden zich als ridder en manlief werd in het oud-Frans toegezongen.

Het was een mooie dag. We wandelden binnen met het idee ons mee te laten voeren met wat zich aandiende, en er niet naar te streven alles te zien. Dat bleek een goede keus. Een dag is kort, als je van de oertijd tot middeleeuwen wilt lopen. We komen gewoon nog een keer terug.

Linda Rikkers

 

archeon 001 archeon 074

archeon 103 archeon 029

DELEN
Vorig artikelEen nachtelijk concert
Volgend artikelDraken verslaan
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here