Het is een regenachtige zondagmorgen. Onze twee jongens (bijna 2 en bijna 5) zetten de kamer op z’n kop en zitten elkaar behoorlijk in de weg. Eigenlijk hebben ze buitenlucht en ruimte nodig, maar ik heb geen zin. Het grijze weer weerspiegelt mijn humeur. Dan zie ik een berichtje van Ageeth de Haan op mijn facebook-timeline voorbij komen. Hey, ze speelt vandaag in het theater bij ons in de stad! Spontaan vertrekken we last-minute op de fiets door de miezerregen naar het theater om onze dag om te laten toveren tot een prachtige dag! 

De voorstelling ‘Daar komen de dieren’ is tot stand gekomen in samenwerking met de WNF Bamboeclub. Op een groot scherm worden tijdens de liedjes prachtige natuur20160201 theaterbeelden getoond. Samen met Ageeth bekijken we een kleine giraf die op wiebelige poten overeind komt en dolfijnen die door het water duiken. Het zijn vooral beelden van jonge dieren met hun ouders. Ageeth spreekt haar verwondering uit over kleine dingen in de natuur die voor ons volwassenen zo vanzelfsprekend zijn en zingt over Juffrouw Fien, de giraf, en Dollie Dolfijn. Ze wordt begeleid door een driekoppige band die af en toe ook meezingt en betrokken wordt bij de onderwerpen. Ze spelen kiekeboe en Ageeth laat zien waar onze lurven zitten.

De meeste liedjes gaan indirect over de dieren. Zo zingt Ageeth ‘Pak me dan’ terwijl we een moederleeuw haar kleintje zien vastpakken. Tijdens ‘Kkkk kippenvel’ kijken we naar mooie sneeuwlandschappen en bij ‘Tikoe tije’ (wacht op mij, ik kom er aan) zien we pinguïns voorbij schuifelen. De mooie foto’s en beelden zorgen er voor dat het zelfs voor onze bijna 2-jarige heel goed vol te houden is. Hij zit te stralen en klapt enthousiast mee bij elk applaus.

Dan zien we plotseling een foto van een brullende leeuw en vervolgens het beeld van een klein olifantje dat wegrent. De spanning wordt even opgevoerd door de band. Het is het enige moment in de voorstelling waarop onze kleuter even zijn oren afdekt, zijn manier om aan te geven dat hij het spannend vindt. Gelukkig wappert moederolifant even met haar oren en de leeuw loopt weg. ‘Als ik bang ben, weet ik dat jij bij me blijft. Daarom zoek ik jou, want jij past op mij’ zingt Ageeth vervolgens.

De kracht van deze voorstelling zit ‘m in de mooie, poëtische teksten die in het theater, samen met de natuurbeelden, betrekking hebben op de dieren die er worden getoond. Maar thuis op cd krijgen deze teksten een andere dimensie, omdat kinderen ze ook kunnen betrekken op hun eigen leven.

De voorstelling duurt een klein uurtje en is vooral geschikt voor peuters en kleuters. Ageeth sluit hier met haar rustige en vriendelijke benadering heel mooi bij aan. We genieten ervan en fietsen na afloop door de regen naar huis, terwijl we in ons hoofd Ageeth nog horen zingen: ‘Wat een prachtige dag! Het is een prachtige dag vandaag. Een dag om te zingen en te springen, om te ruiken en te duiken, een dag om te smullen en te brullen en te kijken naar jou.’

Corine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here