Dragen en borstvoeden vind ik ontzettend praktisch. Het is makkelijk mee te nemen (zowel de draagdoek als de borsten), als je ze niet gebruikt steek je alle benodigdheden eenvoudig weg (in tas of shirt) en als je het wel nodig hebt, is zowel dragen als voeden ontzettend gezellig. Maar wat ik er vooral fijn aan vind is dat je het direct bij de hand hebt op het moment dat het nodig is. Mijn jongste eet/drinkt niet alleen op verzoek, ze slaapt ook op verzoek. Waar ik ook ben, als de doek mee is, kan ze slapen. Op het moment dat ze dat nodig heeft, zonder uitstel.

Vanochtend waren ML en ik een cadeautje kopen voor onze (bijna) zesjarige. Dreumes was mee, en de draagdoek ook; maar ze kan net zelf lopen en dat wil ze ook continu doen. Ze loopt de hele winkel door, staat her en der stil om spullen te bekijken. Stralend pakt ze dingen uit de schappen, knispert met verpakkingen. Ze wijst kleurig speelgoed aan om te horen wat het bijbehorende woord is. ‘Pop’, ‘auto’, ‘paard’, ‘star-wars lego’.

En dan staan we weer buiten. Het is tijd om naar huis te fietsen. Op het moment dat we haar in de fiets willen zetten slaat onze supervrolijke ronddrentelende dreumes om als een blad aan een boom. Echt NIET dat ze dat laat gebeuren! Ze gilt en werpt zich achterover. Als ik haar tegen me aandruk is snel duidelijk wat er aan de hand is. Ze snuffelt aan mijn jas, en hapt gretig toe als ik haar de borst bied. Met de draagdoek om haar heen valt ze al snel in slaap, moe van het lopen en alle indrukken. Ik zet haar op mijn rug, en we kunnen naar huis.

Het is fijn als je je baby of dreumes niet hoeft te laten wachten op eten of slaap. Als vermoeidheid of honger toeslaat, is een kind vaak een wandelende tijdbom. Een kleine tegenslag is dan voldoende om een kleintje helemaal overstuur te laten raken. Zelf ben ik ook niet op mijn aardigst als ik niet goed voor mijn innerlijke zelf gezorgd heb, maar voor een kind of baby is het nog veel moeilijker om zichzelf bij elkaar te rapen op zo’n moment. ‘Straks’ is niet te overzien is, hun grip op tijd is beperkt. En beheersing van emoties is ook niet kant-en-klaar aanwezig bij geboorte.

Nu zijn we thuis. Dreumes zit nog steeds op mijn rug, ze slaapt heerlijk. En als ze wakker wordt staat de borstvoeding al klaar.

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelDichtbij jou
Volgend artikelBoete en straf
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here