Nu begrijp ik waarom. We komen nooit van die wasmiddelenreclames af.

Want hoe krijg je wortelvlekken uit een roze jurkje? Ik had niet verwacht dat het zou opvallen. Broccoli uit een witte broek? En tja; waar waren die andere vlekken eigenlijk van? Onduidelijke bruine smeer op het gele shirtje, het is er in één wasbeurt op 40 graden niet uit gegaan.

Nooit gedacht dat ook ik zou worstelen met deze vragen. Een vlekje hier of daar vind ik niet zo erg en veel dingen verbleken wel in de zon. Ik ga niet beginnen aan akelige chemische troep om Ukkepuk en mezelf er zo keurig mogelijk uit te laten zien. Maar dat het zo’n kliederboel zou worden en dat mijn eigen kleding ook zo heftig getroffen zou worden, had ik niet verwacht.

Het laat zich raden: Ukkepuk is begonnen met vast voedsel. En dat mag ze zelf pakken vanaf haar eigen bamboe bordje. Ze vindt het geweldig. En ze doet het geheel naar eigen inzicht. Als ik een banaan pak, begint ze al enthousiast haar armpjes uit te strekken. Even wachten tot ik hem gepeld heb, schat!20160912-smurrie

Ik haal het grootste stuk van de banaan eraf en leg dat op mijn eigen bord. Ik geef de schillen met daar middenin een mooi behapbaar stukje voor haar in haar hand. Ze probeert het middelste gedeelte even en een deel blijft in haar mond, totdat het er toch weer uit komt. En dan begint ze te grazen aan de binnenkant van de schil. Het stuk banaan laat ze verder voor wat het is. De hele schil wordt afgekloven tot het een bruine natte kledder is.

Na mijn banaan begin ik aan mijn boterham met pindakaas en tahin. Ukkepuk begint te huilen. Huh! Wat is er? Ze strekt haar handen uit naar mijn bord. Daar kan ze niet bij. Is het niet wat vroeg voor pindakaas? vraag ik haar nog. Ze houdt voet bij stuk. Ik til haar uit de kinderstoel en neem haar op schoot. Hier, dit stukje is zonder pitjes. Ze neemt de boterham van me over en steekt het in haar mond. Ze hapt er zo wat vanaf en begint te malen. Lekker? Ze grijnst. Dan veegt ze haar mond af aan mijn schouder. Dat kan ze ook al zelf. Kon een kind maar de was doen…

 Daphne Dertien

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here