Ik wilde zes weken geleden het slaappatroon van mijn dochter goed aanpakken. Hiertoe gebruikte ik het boek van Elizabeth Pantley. Het boek sprak me zeer aan, vooral omdat het veel tips geeft.

Is zo’n boek nuttig? Ik denk van wel. Door de adviezen van Pantley heb ik inmiddels een paar keer drie uur geslapen, en heeft mijn dochter zelfs eens zes uur gemaakt!

Wat zijn in mijn geval de belangrijkste adviezen? 1. Breng het kind om 19:00 naar bed. Mijn dochter slaapt daarom een uur langer ’s nachts en is vrolijker, vooral rond etenstijd ’s avonds. 2. Zorg dat het kind overdag goed slaapt. Ik geef tegenwoordig daarom weer een wat hogere prioriteit aan haar dutjes. 3. Reduceer het aantal nachtvoedingen. Een kind van 11 maanden zoals mijn dochter heeft er geen acht nodig. Dat is een gewoonte. Dan hebben we het natuurlijk niet over de momenten waarop je kind ziek is, tandjes krijgt, etcetera.

En door dat laatste begin ik te twijfelen. Want ik weet niet hoe het met jullie baby’s en dreumesen zit, maar ik geloof dat ze een groot deel van de tijd óf een mentale sprong maakt, of een fysieke, of tandjes krijgt, of tegen een virusje vecht. Of van alles tegelijk. Het plan is dat je de adviezen minstens tien dagen uitprobeert (als het kind gezond is) en deze periode steeds verlengt.

Maar waar ik tegenaan liep, is dat er een tandje doorkwam. En nog een. En een groeispurt. En een mentale sprong. Ik was voortvarend gestart met het reduceren van de voedingen tot twee à drie per nacht, wat redelijk goed ging, tot ze heel vaak overstuur wakker werd en zo graag een slokje ‘dih’ wou. Zo vreselijk graag.

Nu in de zesde week gaat het nét weer goed met haar, maar voor hoe lang? Er komen drukke feestdagen aan (waaronder haar verjaardag), een vaccinatie, vast nog wel een virusje, wie weet nog wat tandjes…

Ik ga gewoon door met de adviezen, want ze zijn volgens mij zinvol en nuttig, maar ik verwacht niet meer dat ze op korte termijn standaard lange blokken gaat slapen.

Marianne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here