Mijn oudste zal negen maanden oud geweest zijn. Ik had hem in slaap gevoed en wilde hem in zijn ledikant leggen, maar elke keer als ik voorover boog begon hij te huilen. Ik richtte me weer op, hij kwam tot rust, ik boog voorover, WHEEE. Rechtop, wiegen, weer neer proberen te leggen… we hebben flink geworsteld, avond na avond. En nacht na nacht, met nachtvoedingen die ik zittend in een stoel gaf. Dag na dag, met slaaptijden waar zoonlief zich niet aan wenste te houden. Achteraf bezien hadden we last van een aantal slaapfabels.

Fabel #1 Baby’s moeten doorslapen als ze zus-en-zo oud/zwaar/[vul maar in] zijn.
Baby’s zijn niet gemaakt op doorslapen. Slapen als een baby? Dat is: veel korte periodes slapen, een slaapcyclus duurt ongeveer drie kwartier. Maar hey, zelfs ik slaap nog niet door. Als volwassene heb ik een langere slaapcyclus dan een baby, maar evengoed word ik elke nacht een paar keer wakker. Ik maak het me comfortabel, nestel me tegen mijn gezinsleden aan, neem een slok water. Doorslapen is sowieso een wazige term. Gaat het om ononderbroken slaap? Van de baby of van de ouders? Vaak bedoelt men met doorslapen dat een baby geen nachtvoeding meer krijgt, maar je kan droomvoedingen geven en nauwelijks wakker worden, of de baby tevreden stellen met een speen of een flesje water, en wél over die koude tegels moeten lopen.

Fabel #2 Baby’s hebben geen nachtvoeding meer nodig als ze zus-en-zo oud/zwaar/[vul maar in] zijn.
Voor een baby is het goed om vaak een slokje te drinken. De snel ontwikkelende hersenen hebben een constante toevoer van suikers nodig. Een nachtvoeding kan bovendien werken als geruststelling, als dosis antistoffen bij verkoudheid of pijnstilling bij doorkomende tandjes, of gewoon als slaapmiddel. Moedermelk bevat slaapopwekkende stoffen, en van het drinken aan de borst wordt een baby ook slaperig (en moeders ook). Baby’s hebben hun ouders nodig, ook ’s nachts. Om een baby ’s nachts te geven wat hij nodig heeft, is de borst vaak de simpelste en snelste oplossing.

Fabel #3 Baby’s moeten op vaste tijden slapen.
Baby’s ontwikkelen wel een dag/nacht-ritme, maar dat is iets heel anders dan ‘op de klok’ slapen. De ene dag is de andere niet, en de ene baby is de andere niet. Mijn middelste was wakker in de avond, en sliep graag uit. Mijn jongste wil op tijd naar bed, en op tijd weer op. Beiden sliepen/slapen ze op verzoek overdag. En een ander kind doet het vast weer anders.

Fabel #4 Als ouder moet je je baby leren slapen.zwemmen-242
Slaap is geen geleerde vaardigheid, maar een van nature aanwezige behoefte. Zoals honger. Je kunt slapen niet aanleren, wel kan je de slaap ‘faciliteren’: een rustige omgeving, een wiegende beweging, de borst; het helpt een baby tot rust komen. En vooruit, deze fabel is toch een beetje waar: een baby leert tot rust komen door ‘co-regulatie’: als een kalm persoon hem vasthoudt, werkt dat kalmerend. Zo ging ik vaak naast mijn dochter liggen met een bewust ‘slaperige’ ademhaling, na een tijdje ging ze meedoen en zakte ze in slaap (en ik soms ook). Door dit vaak mee te maken gaat een baby dit ook zelf kunnen. De route wordt in de hersenen ingesleten, zogezegd.

Fabel #5 Een baby slaapt het best alleen.
Dit is denk ik wel de meest alom aanwezige fabel: een baby zou alleen moeten slapen, een baby moet alleen leren slapen, het is normaal voor een baby om alleen te slapen. Het klopt niet. Een mens is een draagling, zoals een chimpansee. Die legt zijn jonkie ook niet op een aparte tak te slapen, onder een wollen dekentje: hey liefie, ik zie je morgen weer, welterusten! Een draagling is gemaakt op lichaamscontact, en op het lijf van moeder is dus de beste plek om tot rust te komen.

Fabel #6 Het is gevaarlijk je baby bij je in bed te nemen.
Bedden kunnen onveilig zijn ja, net als wiegjes. Zoals je een wieg veilig kunt maken, kan je het ouderlijk bed ook veilig maken. Of een matras op de grond leggen in de babykamer. Of een cosleeper aan je bed hangen. Pas het bed aan aan de baby, in plaats van andersom.

Bovenstaande fabels hebben mij flink gehinderd bij mijn slaap, en mijn rust in het algemeen. Je moet dit, je baby moet dat, en allemaal tegen de natuur van de baby in. Het is roeien tegen de stroom in. En dat terwijl de natuur het zo mooi geregeld heeft: een samenslapende, borstvoedende moeder gaat ‘meeslapen’ met haar baby: tegelijk wakker voor een voeding. Om, ondersteund door hormonen, snel weer weg te zakken. Samenslapen is geen magische oplossing voor ieder, zeker niet in onze maatschappij waar de klok regeert. Het is wel roeien met de stroom mee.

Vraag aan de lezer: Van welke slaapfabels heb jij last gehad?

Linda Rikkens

Leesvoer
Nachtvoedingen, fysiologisch, en ook sociologisch? – Femke van Roozendaal-Hendrikx
Slapen met je baby – James McKenna, vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC

3 REACTIES

  1. Wat fijn om te lezen ik heb af en toe het idee dat ik de enig ben, maar weet eigenlijk best dat het de meest natuurlijke manier is en dat ik dat ook wil. Echter om je heen ziet het er allemaal zo anders uit. slaap lekker.

  2. Goed geschreven Linda.
    We hebben in de huidige samenleving te kampen met nogal wat tegen-de-stroom-in-regels. Die hinderen ons, maar wij zetten ons erover heen. Ze hinderen onze kinderen nog veel meer, want zij beantwoorden nog volledig aan de natuur.
    Samen slapen is zo basaal en normaal, maar we zijn het vergeten! Ik ben sinds twee weken moeder, en mijn baby, partner en ik slapen elke nacht samen. Ik hoop dat ik me niet laat beïnvloeden door “adviezen” van buitenaf om ons kind in een eigen bedje te leggen. In je slaap wil je veilig en beschermd zijn, en waar ben je dit meer dan dicht bij je ouders?

  3. fijn om te lezen! doe ik het toch goed! was net van plan om mijn 10 weken oude docher aan te leren om overdag in haar bedje te laten slapen ipv de draagdoek…
    Maar zolang ze daar niet aan toe is, hou ik haar lekker bij me!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here