Het leek zo mooi. We zouden onze dochter bijvoeding à la Rapley geven, en ze zou altijd alles met graagte eten. Geen druk of controle, alleen het plezier van het proeven en de gezelligheid van de familiedis. Dat werkte de eerste twee, drie(?) jaar prima, daarna sloeg de kieskeurigheid toe. Ze eet brood, pasta en rijst; wat vlees en eieren, en gelukkig ook heel veel fruit. Groente? Nee bedankt.

vakantie tienhoven 111Het schijnt normaal te zijn, deze fase. Kinderen van jager-verzamelaars gaan rond deze leeftijd meehelpen met het bij elkaar scharrelen van eetbare wortels en knollen, bessen en bladeren. Enige behoudendheid is dan wel handig, want je moet natuurlijk wel zeker weten dat iets niet giftig is voordat je het in je mond steekt. Ondertussen eet dochterlief toch echt maar drie soorten groente, wat voor mij het loslaten van druk en controle rond eten enigszins bemoeilijkt. Ik probeer het vertrouwen te houden dat het ineens om zal slaan, zoals bij haar grote broer. Die ontdekte vrij plotseling dat iets onbekends toch heel erg lekker kan zijn. Ondertussen zorg ik dat de fruitschaal gevuld is, en af en toe meng ik een groente stiekem door iets dat ze zeker lust, zoals cake. Eigenlijk meer voor mijn gevoel dan voor haar vitaminestatus. Geraspte groente maakt de cake trouwens ook gewoon extra lekker: geraspte groente of fruit voorkomt dat cake droog wordt tijdens het bakken.

1620740_659119144152066_533310162_nVoor de restjescake nam ik een halve rode biet die over was van de voorgaande avond, wat bessen uit de vriezer, een halve appel en een halve peer. Half opgegeten fruit is namelijk ook altijd voorradig in onze huiskamer, wat vooral te danken is aan dreumes. Die wel alles met graagte eet, maar op een halve appel best even vooruit kan. Het recept is een simpel cakerecept met iets meer bloem om te voorkomen dat de cake te vochtig wordt.

Ingrediënten:
200g zelfrijzend bakmeel, of meel met een schep wijnsteenbakpoeder
170g boter (echte vette roomboter, liefst van een koe die in het weiland heeft kunnen scharrelen. Niet alleen fijn voor de koe, ook goed voor de vetzuren in de boter)
140g oerzoet (suiker kan natuurlijk ook, in dat geval wordt de cake misschien wél mooi roze van de biet)
3 eieren (zie de boter/koe: weiland, scharrelen, vetzuren)
snuf zout
restjes groente/fruit, geraspt.

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter romig, samen met het oerzoet/de suiker. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het meel boven de kom en spatel het (samen met de snuf zout en evt. het wijnsteenbakpoeder) door het beslag. Spatel de geraspte groente en fruit erdoor (besjes niet raspen natuurlijk) en lepel het beslag in een ingevette cakevorm, of muffinvorm. Bak de cakejes een half uurtje, de cake iets langer. Even prikken om te zien of hij gaar is, et voilà! Restjescake.

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelOde aan de thuisblijfman
Volgend artikelDiscreet
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here