‘Mam, ik heb een anus hè, poep komt uit mijn anus en dan uit mijn billen.’. ‘Ja schat, zo gaat dat.’ ‘En jij hebt ook een anus’, vervolgt ze. ‘En Papa ook, en Broer ook. En Zus ook, en Oma, en Oom. Maar Sinterklaas heeft niet een anus’.

Peuter is gefascineerd door hoe je lijf werkt. Hoe heet je elleboog en je oogpupil. Dat je een schedel hebt, met hersens er in. Ze lacht zich een breuk om het liedje dat oproept om je armen en benen los te schudden, want: ‘dat kan niet hè mama, daar zitten bloed en botten in!’. Maar het aller-, allerinteressantst blijft toch: poep. Eten, drinken, hoe wordt dat dan poep en plas, waar komt het weer uit?20160301 1

Dat plaatst me voor een onverwacht probleem. Ik kan geen plaatjes vinden. Poep is niet voor niks zo grappig, het is nog steeds een beetje taboe. Nu is het fijn als kinderen gaan snappen dat je netjes in de w.c. poept, en daarna je handen wast. En ergens vrees ik het moment dat ze een vreemde gaat vragen of hij ook een anus heeft. Maar als kinderboeken over anatomie de uitleg over plas begeleiden met een plaatje van een kind met een onderbroek aan, wordt het me toch te gortig. Ik vind het namelijk best belangrijk dat ze kennis heeft over haar eigen lijf, juiste kennis.

20160301 2Ondertussen hou ik het dan maar bij schematische plaatjes en een goed gesprek. ‘Heeft Sinterklaas geen anus lieverd? Eet hij dan ook niks?’. ‘Neeeeeeeee!’ lacht Peuter. ‘Ook geen pepernoten?’ ‘NEEEE!’. ‘Oh. En drinkt hij geen chocomel?’ Peuter rolt inmiddels van de bank van het lachen. ‘Natuurlijk niet! En hij kan ook niet plassen want hij heeft geen piemel’.

Nou ja, een béétje mysterie mag nog wel overblijven.

Linda

DELEN
Vorig artikelOnvoorwaardelijk geven
Volgend artikelEen goed voornemen
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here