Peren in potten Heerlijk ouderwetsch: in tijden van overschot een voorraadje aanleggen voor mindere tijden. Het is perentijd, ze zijn in grote hoeveelheden te koop bij de boer waar ik mijn groentepakket haal. Stoofperen, suikerperen, wijnperen. Je kunt ze zo eten, tenminste mijn perenkind doet dat gerust en lag niet kronkelend van de buikpijn op de grond; maar lekkerder is het om ze te koken. Met suiker. Dat geeft lekkere siroop, en als je ze wil inmaken is de suiker ook nodig voor het houdbaar maken van de peren. Oerzoet of diksap is mogelijk een vervanging voor de suiker, dat is immers ook suiker maar minder geraffineerd, maar dat heb ik niet geprobeerd.

Men neme:
• zoveel kilo’s harde peren als men schillen kan / panruimte en glazen potten voor heeft • zoveel kilo’s suiker als men kilo’s2014-08-16 13-1 peer heeft, naar het schijnt; ik gebruikte veel minder en hoop dus maar dat mijn peren in potten goed blijven. Lees hier meer over wecken.
• een staaf kaneel
• beetje citroensap
• glazen potten met afsluitbare deksel. Ik gebruikte lege honingpotten (900g).

Werkwijze:
• Schil de peren, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis er uit. Bij heel kleine peertjes is schillen voldoende.
• Geef je kind ook een mesje of ander klusje.
• Snijd om de hapjes heen die je kind uit zestien verschillende peren heeft genomen.0
2014-08-16 13-2• Schil nog even verder, want je had ontzettend belachelijk veel peren gekocht.
• Voed je kind tussendoor in slaap. Een draagdoek schijnt ook goed te werken. 2014-08-16 13.25.35

• Kook de peren in water, ongeveer een liter per kilo, of zodat ze onder staan, met de suiker, de kaneel, en het scheutje citroensap tot ze zacht zijn en (afhankelijk van het soort peer) een mooie rode kleur hebben.
• Kook de glazen potten uit of spoel ze om met kokend heet water vlak voor je ze vult.
• Vul de potten tot de rand met loeihete peren en siroop en draai ze goed dicht, maar zorg ervoor dat je een maaltje overhoudt voor diezelfde avond.
• Als de potten afgekoeld zijn zou de deksel naar binnen moeten indeuken. Eet smakelijk! Nu en deze winter (als je ze niet al eerder opsnoept).

2014-08-16 19.01.59

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelVakantiestress
Volgend artikelThuiskomen
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

1 REACTIE

  1. Hahaha! k moest erg lachen om de stukjes waar een kind activiteit voorbij komt, zeker die van de hapjes peer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here