Vandaag hebben we pepernoten gebakken. Of eigenlijk kruidnoten, zoals ze officieel heten, maar aangezien Peuter ze consequent ‘pepe-note’ noemt ben ik bang dat we dat zelf ook steeds vergeten. Voor de gelegenheid was Peuter verkleed als Sinterklaas, en Grootzus als Witte Piet a.k.a. Goudstipje (het pietenkostuum heeft gouden stippen, vandaar).

Taal is geweldig, misschien is dat de reden dat Peuter alles herhaald en driedubbel bevestigd wil zien. Een gesprek gaat ongeveer als volgt:

DSC03579

Mama pepe-note bakke hè? Mama ik pepe-note bakke. Pepe-note. *herhaald zo vaak als nodig, totdat ik bevestigd heb dat we inderdaad pepernoten aan het bakken zijn*
Ja, je bent pepernoten aan het bakken.
Ja, mmmm, lekke lekke! Pepe-note! Bakke! Ik pepe-note bakke! Mmm!

Ze knikt er uitbundig bij, als om duidelijk te maken dat ze het echt, echt meent. Het rollen van peper-, sorry: kruidnoten is bíjna zo leuk als gehaktballetjes rollen voor in de soep, op bepaald moment staat zelfs Grootbroer a.k.a. Grindking (grinden is een truuk bij stuntskaten) mee te draaien. Hele dagen praat hij over niets anders dan skaten, zijn nieuwe trucs (die hij zonder skates in huis blijft oefenen, springend op randjes en richeltjes).

DSC03569Nu staat hij (stil!) naast Peuter en lacht: ‘Mam, het peperkasteel is het mooist! De balletjes van Peuter zijn net een kasteel en die is het mooist.’ ‘Is, is! VINDT!’ breekt Grootzus in, zij vindt haar eigen balletjes veel ronder=mooier en heeft bovendien een sterke mening over het verschil tussen objectief en subjectief.

Ja, taal is geweldig. Je kan er mee spelen, fantaseren, verbeteren, verbloemen of verduidelijken. Zelfs Peuter snapt al dat het uitmaakt welke woorden je ergens aan geeft. Voor mijn blog wilde ik natuurlijk nog graag een foto: ‘Peuter, mag ik een foto van je maken?’ Haar antwoord: ‘Neehee! Ik e niet Peuter! Ik e Tintetlaas!’

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelAgenda
Volgend artikelZen met potloden
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here