Als puber vond ik het maar stom: opvoedboeken. Moest mijn moeder echt uit een boek halen hoe ze met mij om moest gaan? Ik ben de oudste, en puberteit verliep niet gladjes. Maar ik kan mij nog een moment herinneren dat het beter ging thuis. Mijn moeder luisterde écht naar me, en dat heeft me enorm goed gedaan. De nadruk kwam minder op grenzen en handhaven, en meer op contact. En ik vermoed dat het (mede) kwam door een boek.

Jaren later was ik zelf moeder. En natuurlijk had ik geen handleiding, geen magisch moedergevoel dat de oplossing wist voor alle mogelijke vragen. Moedergevoel kan tricky zijn. Het bestaat enerzijds uit allerlei nuttige gevoelens en hormonen; oxytocine, prolactine. Hormonen die zorgzaamheid en verbinding aanwakkeren. Het andere stuk moedergevoel heeft te maken met ervaring. Waar je mee opgegroeid bent, wat je om je heen ziet, wat de maatschappij bestempelt als ‘normaal’. Of dat nu streng is, zorgzaam, luisterend of voorschrijvend. In Japan gaat men ervan uit dat een kind op zichzelf staat, en opvoeding moet erop gericht zijn de nieuwkomer op te nemen in de familie. De Yequana indianen gaan ervan uit dat een baby non-stop gedragen hoort te worden.

In onze cultuur vol supernanny’s heb ik gemeend dat mijn kind moest leren luisteren. Ik moest consequent en daarmee voorspelbaar zijn. Vanuit de liefdevolle babytijd ging ik de peuterpuberteit in, en ik legde de nadruk op grenzen en handhaven.

En dát pikte mijn zoontje niet.

En dus las ik een boek. Ik las heel veel boeken. En wat bleek: ík moest leren luisteren. Ik moest congruent* en daarmee voorspelbaar zijn. En bovenal: liefdevol opvoeden draait om contact en communicatie, het is tweerichtingsverkeer. En zo heb ik me leren toestaan te leren van mijn kinderen. Ik ben mijn oudste nog steeds dankbaar voor het openhouden van de communicatielijnen, in plaats van het op te geven en al dan niet mokkend op de trap de gegeven straf te accepteren.

En het boek dat mijn moeder las (en later aan me uitleende)? Luisteren naar kinderen, Thomas Gordon. Dank je mam.

*handelend in overeenstemming met je gevoelens, ‘echt’ zijn (i.t.t. reageren als een robot)

Linda

http://www.liveondemand.com/Event/Detail/61 Dit najaar komt, bij voldoende belangstelling, Alfie Kohn naar Nederland.

 

DELEN
Vorig artikelNaar de dierentuin!
Volgend artikelBijzonder onderwijs
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.