Ken je dat? Dat je ’s avonds op de bank ploft nadat de kinderen eindelijk op bed liggen, de ergste rapleyresten van de grond zijn geschraapt, de keuken in zoverre opgeruimd is dat je er morgen weer kunt koken, en het speelgoed uit het zicht is geschoven? Dat je uit pure luiheid de tv aanzet om samen met je kopje hete thee even het nieuws te bekijken. En vervolgens ook uit pure luiheid maar wat verder zapt in de hoop een leuk of interessant programma te vinden (wish me luck). Je blijft hangen en natuurlijk zijn programmamakers zo slim om ervoor te zorgen dat je nieuwsgierig bent naar de volgende aflevering.

Mijn nieuwsgierige, perfectionistische, gestructureerde “ik” wint het de laatste tijd steeds vaker. En daardoor zit ik nu vast in een wekelijkse sleur van allerlei zinloze televisieprogramma’s die ik eigenlijk helemaal niet wil volgen. Waar ben ik toch mee bezig? Een aflevering overslaan vind mijn “ik” niet leuk. Stel je voor dat ik wat mis (denk je dat nou echt?) Hoe zou het aflopen? Wie gaat er winnen? Hoe gaat het verder?
En dan is er nog m’n telefoon. Met appjes, facebookberichtjes en m’n mail. Hij lijkt aan m’n hand geplakt af en toe.

Het roer moet om! Want hier word ik echt niet gelukkig van. Ik wil weer bezig zijn met dingen die me echt energie en voldoening geven.
Ik wil op zoek naar lekkere, gezonde recepten, ik wil weer creatief bezig zijn, ik wil weer eens een goed boek lezen, en ik wil weer schrijven. Schrijven over wat op dit moment mijn leven is. Schrijven om anderen te inspireren en te vertellen over het lekker niet-mainstream bezig zijn in het ouderschap enerzijds en de oh zo herkenbare situaties waar je in verzeild raakt anderzijds.
Ik wil fotoboeken maken voor de kinderen, ik wil de zolder en m’n kasten leger, ik wil die oude kinderstoel nog verven.
Ik wil leven, hier en nu. Ik wil genieten, bruisen, creëren, lachen, bezig zijn met een doel. Ik wil niet continue op de hoogte zijn van alles wat er bij anderen gebeurt en ik wil al helemaal niet weten wie de zoveelste talentenshow wint.

Dus: vanaf nu ga ik weer doen wat ik gewoon wil doen. En als ik op de bank plof, dan met een haakwerkje of een boek, of doelbewust voor dat ene programma dat wel interessant of leuk is. Zodat ik, als ik naar bed ga, het gevoel heb dat ik m’n vrije tijd zelf heb ingevuld, in plaats van dat de televisie dat voor mij gedaan heeft. En wat betreft m’n telefoon: Laatst had ik hem ‘s ochtends in de slaapkamer laten liggen. Ik vergat hem overdag steeds op te halen of mee te nemen als ik even boven was geweest. Wat een heerlijke dag was dat. Voor herhaling vatbaar.
Kijk om je heen, naar de kleine wereld die thuis heet. En geniet!

Corine

6 REACTIES

 1. Oplossing: geen tv in huis ;-). Al neemt de computer het dan soms wel over als ‘bezigheid’, maar veel vaker ook niet, en dan is er inderdaad tijd voor al die leuke dingen van het ‘nu’.

 2. Inderdaad, geen televisie abbonement. Wel netflix, maar dan kies je bewust wat jij (of de kinderen) kijken en is zonder reclame. Geeft heel veel voldoening als je niet weet wat loomen is als men daar op facebook over praat en het moet googlen.
  En haal facebook van je telefoon af, scheelt ook veel herrie. Dan moet je er bewust voor kiezen om de nieuwe berichten te bekijken.
  Verder moet je dan wel je computertijd onder controle houden, maar daarop kies je sowieso bewuster wat je kijkt en leest 🙂

 3. Herkenbaar… Ik heb een compromis gesloten… Ja de tv aan, maar ook wat uit de handen laten komen. En dat is veel leuker. Vaak vervang ik de tv voor muziek op den duur, omdat ik toch niet kijk.

 4. Wat leuk! Ik zag deze blog laatst al voorbij komen en hij heeft mij nogal geïnspireerd.
  En nu zie ik dat hij van jou is. Gaaaaaf!

  Kijk uit naar je volgende! Ennn, kun jij mij leren haken? 😀

  Groetjes Stacey

 5. Zeker herkenbaar! Ook hier heeft het geholpen om het tv abonnement op te zeggen en facebook van mijn telefoon te verwijderen. Op vakantie hadden we wel een tv. De eerste avond vonden we het heerlijk relaxt. De tweede avond wisten we weer heel goed waarom we geen tv meer hebben ;).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here