Om mij heen hoor ik steeds verzuchtingen van het type “de R zit weer in de maand” en “bah, het is alweer zo vroeg donker” en “zo jammer dat de zomer voorbij is, sniksnif”. Waarom? Ik vier feest, zeg. Van alle seizoenswisselingen houd ik het aller-allermeest van de vroege herfst.

Dat de bomen nog bladeren dragen, maar dan in geel, rood en oranje, en de straten daar geleidelijk mee versieren. Dat je nog kan voelen dat de zon warm is, maar dat er ondertussen al een kou in de lucht zit die maakt dat je een jas aan wilt. Dat je overdag eindelijk die kasjmier, handweven sjaal uit India kan dragen zonder dat mensen vragen of je een zomergriep hebt. Dat je ‘s avonds lekker onder een dekentje op de bank kunt zitten en dat het daarmee nog meer geoorloofd is om nergens meer heen te gaan. Dat er weer verse ladingen pompoenen, elstars, peren en mandarijnen in de winkels liggen. Oh, en warme chocolademelk. Die ‘pure’ variant dan hè? Hmmmm!

IMG_4108Oktober is nog leuker nu we kinderen hebben.

Ten eerste vinden zij herfst geweldig. Vooral de oudste, die in de zomer al mijmert over herfstwandelingen, pepernoten bakken en wedstrijdjes plassenstampen met mama. Anders dan in de bloeiseizoenen, mag er van alles plantaardigs meegenomen worden van straat en uit bossen. Dit tot vreugde van ons dreumesje, die in het hoogtij nog een geduldige lezing kreeg over het welzijn van mama’s Hortensia’s die niet gebaat waren bij vroegtijdige snoeipartijen, en nu los mag met gevallen bladeren en kastanjes.

Ten tweede is het weer op een normale tijd donker. De dag is nu afgelopen als het avond is, en loopt niet stiekem nog een paar uur door voor grote mensen en oudere kinderen. Onze jonkjes vertrekken begrijpelijkerwijs een stuk sneller naar dromenland als het buiten niet klaarlicht is en gonst van wakkere gezelligheid. Dat levert me toch een half uurtje extra op de bank op, onder dat dekentje dus.IMG_4110

Marlies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here