Gister was onze jongste jarig: ze werd één jaar. Het feestje hadden we zondag al gevierd. Beeb, nee dreumes nu, had er uiteraard geen besef van dat het gisteren een bijzondere dag was. Zondag, dat was speciaal. Met slingers, ballonnen, bezoek en veel lekkers. speeltuin 035Mijn bijna-zesjarige echter was ervan overtuigd dat haar zusje op haar ‘echte verjaardag’ op magische wijze een aantal nieuwe dingen zou kunnen. ‘Mam, waarom praat ze nog niet zoals [buurmeis], die is ook een dreumes!’ zei ze gister.

Ja, waarom eigenlijk niet? In eerste instantie vond ik het vooral grappig dat dochterlief dacht dat de taal zo’n sprong zou maken op beeb’s verjaardag. Maar ook ouders zijn gek op mijlpalen van hun kind. Het eerste hapje, de eerste stapjes, de eerste woordjes, het wordt allemaal bijgehouden in ‘het boek van ikke’. Of op een forum, sociale media, een blog. Soms is het gewoon ouderlijke trots, soms ook lijkt het wel een wedstrijd wiens kind het snelst is.

Laura jarig 058

Het passeren van een mijlpaal zegt niet altijd iets. Het moment van de eerste stapjes is bijvoorbeeld geen duidelijke maatstaf voor motorische ontwikkeling. Mijn oudste besloot vrij snel dat hij het wel kon proberen: gaan met die banaan. Voorover vallend zette hij zijn stapjes, om met een klap op de grond te belanden. En het vervolgens opnieuw te proberen. Zijn zus wachtte een paar maandjes langer met haar eerste stapjes. Zij zette haar eerste stappen pas toen ze het echt kon. Zoonlief was niet speciaal sneller, motorisch gezien. Hij gebruikte zijn handigheid alleen anders.

Laura jarig 009Eigenlijk is er vaak niet eens precieze dag aan te wijzen dat een kind gaat praten, eten, lopen. Eerste woordjes zijn een vervolg op brabbelen, en zijn niet direct heel verstaanbaar. En pas al doende worden ze steeds doelgerichter gebruikt. De eerste hapjes worden weer naar buiten gewerkt, en het hele proces van spenen kan jaren duren. Ontwikkeling en groei is een organisch proces.

Maar het is zo léuk als een kind iets nieuws kan. En doordat er vaak een stroomversnelling is in het leren valt het ineens op dat een geluidje een betekenis heeft. Dah! Zegt mijn jongste, als ze zwaait. De losse stapjes die ze ongemerkt deed (dan vergat ze even dat ze de tafel niet vast had) waren de aanloop naar het echte los lopen. En zo deed ze gisteren, op haar verjaardag, een pas of vier vooruit. Was haar echte verjaardag toch nog een dag van magische mijlpalen.

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelGeduld
Volgend artikelNieuwe spulletjes
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here