Omdat het niet altijd over Serieuze Dingen hoeft te gaan, deze keer eens een receptje. Alleen… ik ben eigenlijk helemaal niet zo van de recepten, ik zie ze meer als een startpunt om ‘ergens’ te beginnen. Zelfs als ik me echt voorneem om nu eens het hele recept te volgen, wijk ik vaak toch weer af – met wisselend resultaat, want recepten zijn er soms niet voor niets. Als ik zelf iets bedenk, en mensen vragen me achteraf enthousiast om het recept, sta ik ook altijd met lege handen. “Uhm ja… er zit dit in, en een beetje van dat, maar je kan ook dat gebruiken…” Zoiets.

Dus, een recept… Op een recente Mamaandag maakte ik deze pannenkoekjes voor S en ondergetekende. Gebaseerd op een recept voor banana pancakes dat ik toevallig tegenkwam (as it happens: glutenvrij, mocht je daarnaar op zoek zijn), maar ik bedacht me dat dit misschien toch ook lekker was met wat bloem er doorheen, maar dan minder dan je normaal in een pannenkoek gebruikt. En wat rozijnen. En dan ook wat gedroogde abrikozen.

Oh ja, een recept dus:

Wat heb je nodig voor een paar kleine pannenkoekjes?

  • 2 eieren (in ons geval zelfgelegd – door onze kippen dan hè), niet te zuinig zijn met eieren
  • 1 grote geprakte banaan, hoe rijper hoe beter
  • een flinke mespunt baking soda (of bakpoeder)
  • melk
  • bloem naar smaak (bijv. rogge, volkoren tarwe, spelt, boekweit…)
  • een handje rozijnen (ik vind de grote, sappige van AH Excellent erg lekker, die hoef je ook niet voor te weken; drogere rozijnen misschien vooraf even in warm water leggen)
  • een paar gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden

Bereiding:

Meng eieren, geprakte banaan en baking soda in een kom. Meng er dan steeds wat melk en bloem doorheen met een garde; hoeveel kan ik niet precies zeggen, maar het mengsel moet een klodderig, enigszins stevig beslag worden. Het hoeft niet luchtig geklopt ofzo, gewoon goed doorroeren is voldoende. S vindt dit gedeelte ook héél leuk om teDSC_5443 doen – vrijwillige arbeidsparticipatie, altijd goed! Aan het einde roer je de rozijnen en abrikozen er doorheen.

Verdeel een beetje olie in een goed warme, kleine anti-aanbakpan, en dan een grote soeplepel beslag erin (even opletten dat je ook wat rozijnen en abrikozen van de bodem van de kom meeschept en een beetje verdeelt door de pan). Met zulke vulling zijn stevige, dikke pannenkoekjes aan te raden.

Vuur niet te hoog, deksel op het pannetje, dan wordt de bovenkant sneller gaar zonder dat de onderkant in de tussentijd verbrandt. Als de bovenkant bijna droog is de pannenkoek voorzichtig omdraaien, en dan laat ik een klontje (echte) boter rondom langs de rand smelten zodat het onder de pannenkoek inloopt. De onderkant hoeft dan nog maar eventjes te bakken en… klaar!

Ons Rapley-monster doopt de stukjes pannenkoek momenteel het liefst in een plasje Balsamicostroop (een minder zoet, iets zuurder alternatief voor appel- of schenkstroop) en dan in een hoopje gestampte muisjes…

IMG_20140908_120744

De pannenkoekjes blijven in de koelkast ongeveer een week goed.

Nina

DELEN
Vorig artikelBoerderij
Volgend artikelZwaar!
Nina Bien
Ik ben Nina, moeder van een peuterzoon. Ik ben biologisch psycholoog, gepromoveerd in de cognitieve neurowetenschappen. Ik werk als universitair onderzoeker en docent, en ik ben paardencoach in opleiding. Mijn blogs gaan over de dagelijkse praktijk van het ouderschap, gelinkt aan psychologie en neurowetenschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here