Kleine jongen, je kunt al zulke grote dingen. Je hebt al zulke grote plannen en vindt al zulke slimme manieren. Ik dacht lang geleden dat kinderen met speelgoed speelden, naar hun mama’s luisterden en rustig zouden wachten tot ze groot waren. Maar deze peuter denkt daar anders over. Ik weet nu dat ik hem sneller kan leren hoe iets werkt dan dat ik hem kan afleiden of afremmen.

Ik zie geen voorzichtige jongen maar een doorzetter. Ik zie geen verlegen kind zoals ik zelf ooit was, maar een kletsende onderhandelaar. Ik zie gelukkig geen tegendraadse kerel maar een leergierige en geïnteresseerde peuter. Het heeft even geduurd maar we hebben samen ontdekt dat zoonlief het niet verkeerd bedoelt als hij dingen wil voelen of proberen. Ik kan afremmen wat ik wil, zijn drang om te leren en ontdekken blijft en lijkt te groeien. Hij kijkt me verdrietig aan als ik rustig iets gevaarlijks van hem afpak en uitleg dat een scherpe schroevendraaier van z’n vader niet voor kindjes is. In z’n ogen zie ik: waarom niet mama? Ik wil je helpen met klussen en het net zo goed leren als papa. Deze mama neemt liever de tijd uit te leggen hoe dingen werken dan ze snel weg te grissen en daarmee een leermoment te missen. Soms kan het niet anders en moet ik even slikken. Sorry, kleine man,20160307 1 dat niet alles veilig is en niet alles mag.

Ik snap zo goed dat je wil leren, ik zie zo goed dat je samen wil werken en begrijp zo goed dat je wil proberen hoe ver, hoog of hard je kan gaan. Dus doen we zoveel mogelijk samen, leer ik je zoveel mogelijk en mag je meedoen waar mogelijk. Ik had nooit gedacht dat een peuter wil helpen koken, onkruid weghalen of de badkamer poetsen. Wat heerlijk dat met mama samenwerken interessanter is dan bergen speelgoed. Dat we elkaar zo goed kennen en elkaar vertrouwen en ons veilig voelen bij elkaar. Ik leer jou wat ik kan, verleg m’n grenzen met liefde en breng een berg speelgoed maar weer naar de kringloopwinkel. Ik hoop te blijven leren hoe we deze connectie kunnen houden en hoop dat je me altijd zo gezellig en leerzaam vindt.

Deborah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here