De nieuwe richtlijn huilbaby’s is uitgebracht. Een aantal jaar geleden is de oorspronkelijke richtlijn op het nippertje tegengehouden door een gezamenlijke actie van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) en de SBO (Samenwerkende Borstvoeding Organisaties). De reden: de richtlijn geeft adviezen die schadelijk zijn voor de ouder-kind relatie, hechting, en borstvoeding.

Dit forum, het Dragen en Voeden forum, is opgericht om een weerwoord te laten horen tegen die eerste richtlijn. Dragen en Voeden staat voor liefdevol en respectvol met je baby omgaan, en tegemoet komen aan de natuurlijke behoeften in plaats van een baby om te vormen naar je eigen wensen. Lees hier meer over de forummissie.

De richtlijn excessief huilen bij baby’s is dus vernieuwd, of eigenlijk: heeft een vernislaagje gekregen. Ik las deze week dat de pijnpunten van de oorspronkelijke richtlijn overeind zijn gebleven. Ik ben zelf ook aan het lezen geslagen in de richtlijn en de adviezen die naar medewerkers in de JGZ (JeugdGezondheidsZorg) gaan. Het belang van communicatie en contact met de baby wordt wel genoemd, maar de uitwerking lijkt meer op de gebruiksaanwijzing van een dvd-speler. Rust, regelmaat, prikkelreductie en inbakeren zijn de belangrijkste genoemde oplossingen als een baby veel huilt. De gegeven dagschema’s voor de baby zijn onrealistisch, en moedigen ouders aan om in te gaan tegen de natuur van de baby. Dat is frustrerend voor baby’s én voor ouders, want zo voldoet je baby steeds niet aan je verwachtingen.

20160603 huilen 20160603 lachen

De rode lijn die ik teruglees in de documenten: er wordt gesproken over het belang van een liefdevolle relatie tussen ouder en kind, maar de praktische handreikingen zorgen juist voor verwijdering. Er wordt genoemd dat baby’s lichaamscontact nodig hebben, maar in de schema’s en tips wordt uitgegaan van veel tijd alleen. Babymassage wordt genoemd, maar als aanvulling op een rust- en regelmaatregime. Er wordt een rampscenario geschetst van het slapend in bed leggen van een baby. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar het dieptepunt is toch wel het lijstje ‘valkuilen’: een valkuil is het altijd willen troosten van je baby.

En daar kan ik dus wel om huilen. Want je kunt het huilen van een baby misschien niet altijd stoppen of vóór zijn, maar je kunt er wel altijd voor je baby zijn. Ik hoop oprecht dat heel veel ouders de weg naar het Dragen en Voeden forum vinden. Want een plek om informatie en ervaringen te delen, een ‘community’ waar nabijheid en een liefdevolle relatie met je baby de norm is, is nog heel hard nodig.

Linda Rikkers

Dit artikel is eerder geplaatst. We plaatsen het opnieuw als reactie op een vorige week verschenen artikel in de landelijke media. Hierin stond centraal dat laten huilen niet schadelijk is. Wij willen hiermee een tegengeluid laten horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here