Het mooiste speelgoed in huis is geen speelgoed, maar materiaal. Stof, papier, mandjes en tassen, oude kleding van mij. Zand, stokken en emmers (oké die staan buiten).

De kinderen maken heksensoepjes met bladeren en aarde, bouwen een huis met pannenkoekendak van meubels en papieren pannenkoeken. Als je kussens en krukjes goed schikt, heb je alleen nog maar een stuk stof nodig om een verdwijntruc te doen (waarbij je als moeder geacht wordt het omhoogstekende kontje van je wegkruipende kind te negeren, als ze stiekem achter de bank verdwijnt). Als je ieder de punt van een rood stuk voeringstof pakt en er hard mee wappert, zijn het net vlammende lichtzwaarden. Leg blauwe doeken op de grond, en je hebt een zwembad. Dan heb je alleen nog maar spetters van blauwgestift papier nodig om in de lucht te gooien, terwijl je met een plons het zwembad in duikt. En om het af te maken: ijsjes en chipjes in een zelfgefabriekt chipszakje, ook allemaal van papier.

Vygotsky, een Russische psycholoog, stelt dat creativiteit en spel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Door te spelen ontwikkelen kinderen hun verbeeldingskracht. lappen en papier bootVolgens Vygotsky is dit iets waar ze tot in volwassenheid baat bij hebben, niet alleen als je kunstenaar wil worden, maar ook bijvoorbeeld in de wetenschap. Eerlijk gezegd denk ik dat creatief denken altijd waardevol is, het gaat immers om mogelijkheden zien die niet direct voor de hand liggen. Daar heb je baat bij als ouder, als ontwerper, als verkoper en als, nou ja, als mens.

Kinderen zitten vol verhalen. Ze kunnen juist met niet te ver uitgewerkt materiaal hun fantasie de vrije loop laten gaan, en heel veel verschillende verhalen spelen. Zonnekindpoppen hebben om die reden geen gezicht, of een gezicht met weinig gezichtsuitdrukking. Dan kunnen kinderen namelijk zelf weten welke emotie ze toeschrijven aan hun stoffen speelkameraadje. Kapla is juist zo bijzonder omdat alle blokjes hetzelfde zijn en niet ver uitgewerkt. Daardoor kan je er heel veel verschillends van maken, van gebouw tot dier tot skate-halfpipe. Wist je trouwens dat Kapla een afkorting is van Kabouter-PLAnkjes? Het is een Nederlandse uitvinding van een kunsthistoricus die droomde van kastelen.

lappen en papierSpeelgoed van de winkel wordt hier ook goed gebruikt hoor, playmobil is favoriet bij de middelste, minecraft bij de oudste. En die eenhoorn-knuffels met absurd grote ogen vinden beide dochters geweldig. Maar ik vind het mooi om te zien hoe verrassend hun spel kan zijn, hoe creatief ze allerlei spullen

gebruiken.

Vraag:

Met welk materiaal speelt jouw kind graag?

Linda

DELEN
Vorig artikelSneeuw
Volgend artikelVoorleven
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here