Jaren geleden leek mij een draagjas een onnodige uitgaaf. Het bleek echter behoorlijk onhandig om thuis te komen in volledige winterproof outfit met een slapend kind op mijn rug, als de draagdoek over mijn jas geknoopt was. Dan had ik de keus tussen mijn kind uit de doek halen, waar ze acuut wakker van werd; of haar laten zitten en dan de verwarming heel laag zetten en me nog kapot zweten. Het knoopt ook minder lekker, over zo’n dikke laag stof. Inmiddels ben ik daarom trotse bezitter van een (gekochte) winterjas, en een draagcape (lees: oude fleecetrui, zelf van draag-opening voorzien). 

Heb ik met een draagdoek al veel bekijks, mijn draagjas blijkt nog fascinerender. Mensen vinden het er heerlijk knus uitzien. ‘Wat zit jij heerlijk warm!’ – tegen mijn dreumes. Of: ‘Zo kan je mooi om je heen kijken!’. Anderen vinden het reuze lollig; ‘Hee, een tweekoppig monster!’, ‘Niet schrikken, maar er zit iets op je rug!’.duinen 006

De constructie mama-baby-jas roept ook veel vragen op. ‘Hangt je kind in de jas?’ (nee mevrouw, er zit een draagdoek onder. De jas is alleen voor de warmte). ‘Krijg je dat zelf aan, heb je hulp nodig om je kind op je rug te krijgen?’ (Dat gaat het best als ik het alleen doe. Het is net als veters strikken: het is eerst flink oefenen, maar als je het onder de knie hebt is het een fluitje van een cent). ‘Maak je dat zelf?’. (Deze heb ik gekocht, maar zelf maken kan). Tot het hele leuke: ‘ik heb jou vaker gezien, en ik vind het zo handig! Ik ben zwanger en ik wil ook zo’n jas. Waar vind ik dat nou?’

Bij Dragen-en-Voeden natuurlijk!
Welke draagjas kies je en waarom?
Ideeën nodig voor een zelfmaak draagjas?
Of brei je eigen poncho.  


duinen 010En dan is er natuurlijk de tweedehands markt, waar je er eentje aan kunt schaffen, of als je draagjas weer kunt verkopen als je afscheid hebt genomen van het dragen.

Heerlijk warm, zo’n draagjas, en het hoeft niet duur te zijn. Zo’n kleintje dat lekker kan blijven slapen terwijl je van huis gaat (of weer thuis komt) is onbetaalbaar.

Linda Rikkers

DELEN
Vorig artikelEng
Volgend artikelWat?
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here