Bewegen: wij vinden het erg belangrijk. Genoeg beweging houdt je fit. En tegen het einde van de dag helpt het om kleuter moe te krijgen. Bewegen kan ook gewoon heel erg leuk zijn. Dus toen kleuter nog dreumes was begonnen we met peutergym. Prachtig vond ze het. Nou ja, dat wil zeggen, de eerste drie lessen. Daarna was de magie er snel van af. En omdat ze al vrij snel een ongeleid projectiel kon zijn, betekende het dat ze één rondje serieus meedeed en dat ze daarna pakkertje wou spelen.

Pakkertje, daar kunnen we vast op inspelen. Rugby. Het leek haar fantastisch! Wegrennen met iets en dan moeten andere erachter aan rennen om het af te pakken. Ondertussen hoorde ik van een andere moeder prachtige verhalen over hoe rugby haar ongeleid projectiel wat geleider kreeg. Ik was verkocht. Kleuter, toen nog bijna-kleuter, leek het ook wel wat. Dus af en toe legden we uit wat rugby was en dan wilde ze het meteen spelen. De All Blacks is haar totaal niet onbekend en ze vindt het prachtig om naar hun Haka’s te kijken. Maar ik was toch niet helemaal overtuigd van haar motivatie voor deze sport.

Schaatsen dan? “Nee mama! Schaatshockey!” was het antwoord. Er werd thuis flink geoefend. Een squashbal als puck, bezem als stick, en haar skates aan haar voeten, knie- en elleboogbescherming aan en helm op. En het zien van de ijshockeyers op de schaatsbaan maakte haar behoorlijk enthousiast. Maar zelf schaatsen op de binnen schaatsbaan niet. Te veel geluid voor haar om mee om te kunnen gaan. Schaatsen op de buiten schaatsbaan van de kerstmarkt was wel een groot succes. Maar ja, daar kan je niet trainen voor ijshockey.

piotr-chrobot-303914Terwijl ik op de bank zat en vroeg welke sport ze dan wil proberen, spreidde ze het dekentje uit. Op het dekentje staan twee dolfijnen afgebeeld die uit het water springen. Ze legde haar schapenvacht neer, rende naar boven om haar helm te pakken en ging, jawel: Surfen! “Kijk mama, ik kan surfen.” “Eerst zo en zo,” zegt ze, terwijl ze peddelt. “En dan zo.”
Schouders en rug omhoog. “Tadaa!” Met een sprong stond ze in haar zelf verzonnen water, op haar ‘voor nep’ surfplank, met haar helm op. Want sporten doe je met een helm. Volgens kleuter is sporten actief en soms een beetje gevaarlijk. Blijkbaar moet er dus een stoer element in zitten.

We waren helemaal vergeten dat kleuter elke dag wel even met papa en mama danst. Dat ze Swinelake (de Muppets variant van het Zwanenmeer) prachtig vindt en op haar manier helemaal kan mee dansen. Het contact met een goede balletschool in de omgeving was snel gelegd. Ballet. Mijn kleine stoertje die ijshockey, surfen en de All Blacks prachtig vindt zit op ballet. Net als haar mama vroeger. Die ook nog steeds niet is uit gedanst, maar ondertussen wel al tig andere sporten heeft uitgeprobeerd. Zou ze dat dan van mij hebben?

DELEN
Vorig artikelEen peuterbom ontmantelen
Volgend artikelWinter in Alaska
Wendela van Rhee
Ik ben Wendela, 32 lentes jong en moeder van een dreumesmeisje. Ik ben een scheikundige in de farmaceutische industrie die zich op het moment volledig inzet voor het onvoorwaardelijk opvoeden en natuurlijk ouderschap. Wekelijks kun je hier blogs daarover lezen. Op mijn eigen blog schrijf ik over nog veel meer onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here