Je bent 8 maanden oud. Je speelt op de mat met wat blokken en een knuffel. Je gaat op je knieën zitten en probeert rechtop te gaan staan. De laatste weken ben je namelijk erg druk bezig met leren staan en lopen. Op de achtergrond staat de televisie aan. Geheel tegen gewoonte staat het nieuws op. Wij kijken naar een extra ingelaste uitzending.

20160404 2„Mama?” vraagt jouw zus, „wat is er eigenlijk gebeurd?”. Ik weet niet zo goed hoe ik hierop moet antwoorden. Enerzijds wil ik eerlijk zijn, anderzijds roept mijn moedergevoel dat ik jullie tegen alles wil beschermen. Ook tegen slecht nieuws. Maar het nieuws is overal en er is geen tegenhouden aan. In een paar seconden bedenk ik een zo goed mogelijk passend antwoord, nog steeds worstelend met hoe open en eerlijk ik wil zijn. We praten over wat er gebeurd is en bedenken manieren om de wereld een beetje mooier te maken. Door bijvoorbeeld lief voor elkaar te zijn, ook als de ander niet zo aardig is voor jou. Gewoon, omdat het fijn voelt. Je broer en zus lijken tevreden en gaan weer verder met hun spel.

Jij bent je nergens van bewust en hebt je intussen opgetrokken aan een de stoel. Triomfantelijk kijk je ons aan. We klappen voor je en je begint vrolijk te lachen. De televisie staat alweer uit. De buitenwereld is voor vandaag genoeg binnen geweest. Je bent 8 maanden oud; jouw wereld blijft nog zo lang mogelijk klein.

Chabeli

DELEN
Vorig artikelAanvaarden of veranderen
Volgend artikelNat
Ik ben Chabeli, moeder van een zoon en twee dochters. Sinds de geboorte van de jongste ben ik thuisblijfmoeder. De kinderen krijgen thuisonderwijs volgens het Unschoolingprincipe, wat volgens ons het meeste aansluit bij het natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap. Wij proberen zo natuurlijk mogelijk te leven, zowel in het ouderschap, het leren als in de manier waarop we de wereld en natuur benaderen. Op de Dragen en Voeden blog schrijf ik over allerlei dingen die ons in het dagelijks leven bezig houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here