De zomervakantie komt er weer aan. Bepakt en bezakt zullen we naar het zuiden rijden, de kinderen vastgegespt in de stoeltjes en de spullen op het dak. Niet teveel spullen, wegens vijf mensen in toch al kleine auto.

Gelukkig heb ik bij elk kind minder spullen. Zwanger van de oudste maakten wij als lichtelijk nerveuze aanstaande ouders een kinderkamer in orde, met ledikant. Er stond een wieg in onze slaapkamer. Natuurlijk hadden we een box, een wipper, een kinderstoel, een kinderwagen waar ook de maxi-cosi op paste, een maxi-cosi, een buggy, een buggy-houder voor op de fiets, een parasol die op de kinderwagen en de buggy paste, en een campingbedje. We hadden een verschoontafel met kussen, kussenhoezen, beddengoed voor wieg en ledikant, babyslaapzakjes, een speen, een stapel luiers, een verzorgingstas, babykleertjes en mutsjes, we hadden speelgoed, een mobile, knuffels, een babygym en een speelkleed. We hadden een babyfoon.


En toen kwam onze baby. Geen voorwerp ter wereld had ons daar op kunnen voorbereiden. Het moment dat onze zoon op mijn borst gelegd werd staat mij in mijn hart gegrift. Jij, jij bent het die bij ons hoort. ‘Houden van’ is een eufemisme voor wat ik voor jou voel. Jij, jij hebt ons nodig, meer dan welk voorwerp ook.

Natuurlijk hebben we alle spullen gebruikt. Niet alles evenveel, de speen werd uitgespuugd en de box vond ons beebje niks. Ons tweede kind nam ik gewoon bij mij, in de kinderwagen beneden of in ons bed. Een box werd ook door haar niet gewaardeerd, dus bij ons derde kind leek de box ons overbodig. Zo deed ik elke zwangerschap meer dingen weg. Soms zijn spullen meer bedoeld als geruststelling in een periode waar je niet weet wat je te wachten staat.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Een tent, slaapspullen waarmee we lekker op een hoopje kunnen liggen, kleding voor ieder en handdoeken, kookgerei. Een draagdoek en mijn borsten. En vier heel lieve mensen.

Linda

DELEN
Vorig artikelSamen slapen
Volgend artikelIdealisme
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

3 REACTIES

  1. […] een volledige babykamer, en natuurlijk lag er een stapel kleertjes klaar. Pas later ontdekte ik hoe triviaal die spullen zijn, dat mijn kind niet tot rust kwam door een tijdje alleen zijn, en dat tummy time in de box niet […]

Comments are closed.