Laatst ging er een filmpje rond op Facebook, “Why moms get nothing done”. Herkenbaar voor veel moeders, zo was te lezen in de reacties. Toen ik het filmpje voor de eerste keer zag, vond ik het vooral een erg domme moeder. Want welke moeder gaat er was opvouwen en legt dit in een la waar tegelijkertijd dochterlief alles weer uittrekt? Welke moeder doet haar kind in bad om het vervolgens zelf yoghurt te laten eten? Maar de strekking is duidelijk: met een klein kind (laat staan meerdere) krijg je niet zoveel gedaan in het huishouden. Het is een schattig en grappig filmpje, en leuk gemonteerd natuurlijk.

Om mezelf frustraties zoals in het filmpje weergegeven worden te besparen probeer ik zoveel mogelijk de boel de boel te laten en het mezelf een beetje makkelijk te maken. Het speelgoed wordt pas opgeruimd als de kinderen naar bed gaan, was opvouwen doe ik meestal als ze op bed liggen of als grijpgrage dreumes druk is met iets anders, als ik kook mag de tv (meestal) aan en de salontafel is gewoon altijd helemaal leeg (of toch vol, maar dan met speelgoed). Schoonmaken terwijl het achter je rug alweer vies gemaakt wordt, vind ik erg ondankbaar werk, dus daar begin ik al helemaal niet aan op momenten dat er spelende/etende/drinkende kinderen in de buurt zijn.

Maar ook ik kom af en toe handen te kort. En dan bedenk ik me, terwijl ik al bezig ben met iets dat het misschien toch niet zo handig was, om het op dit moment te doen of op deze manier. Als ik bijvoorbeeld echt even de stofzuiger door de woonkamer wil halen, terwijl de vloer nog bezaaid ligt met speelgoed, en ik-ben-zo-moe-maar-ik-wil-helpen-kleuter met één hand de stofzuigerslang vasthoudt en tegelijkertijd ik-leer-lopen-dreumes zich met één hand aan mijn been vasthoudt. Of als ik balancerend op één been aan het koken ben, omdat m’n andere voet een kastje of een lade dichthoudt om te voorkomen dat dreumes deze voor de honderdste keer opentrekt en leeghaalt. En ja, hij mag best in die lades rommelen, maar soms heb ik gewoon even geen zin in platgeslagen zakken chips of de keuken die bezaaid ligt met papieren cupcakevormpjes.

Afleiding is Het Sleutelwoord, alles samen doen is Leuk en Leerzaam, rommel is Niet Erg, vies is Goed voor de Weerstand. Adem in, adem uit, tel even tot tien. Of tot twintig. En dan komt alles goed.

Corine

(Tip: bekijk ook de andere filmpjes van dezelfde maakster –Esther Anderson-, er zitten hilarische stukjes tussen)

1 REACTIE

  1. Ik kende het filmpje nog niet, maar herkenbaar is het inderdaad!
    Ik had onlangs net gestofzuigd toen de kleine man heel demonstratief zand uit de bloempot begon te scheppen. Zucht 🙂
    En opruimen, ja, dat doe ik ook pas als de peuter gaan slapen is. Echt zinloos om het te doen als hij hier nog rondkruipt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here