Dinsdag was de perfecte dag om in bad een ijsje te eten. Het zwembadje in de achtertuin welteverstaan. Zes blote billen en twee voeten in het badje, ieder een drop-citroenijsje (ja, echt! Dat bestaat en ze vinden het nog lekker ook) en we konden de hitte weerstaan.

We zijn niet gewend aan dergelijke temperaturen, dat is duidelijk. We kwamen net op gang op het moment dat de hitte elke activiteit onmogelijk maakte, hadden dorst op momenten dat we normaal gesproken zouden eten, en op de normale bedtijd kwamen we eindelijk tot leven.

Op internet buitelen de vragen over voldoende drinken, afkoelen en de noodzaak van zonnebrandcrème over elkaar heen. Hoeveel moet je drinken, hoe vaak insmeren? Hoe moet het met de borstvoeding? Ik denk wel eens dat we er gewoon teveel over nadenken. Ons lichaam zit vol regelsystemen. Als ik dreig te verbranden, ben ik snel weg uit de zon. Wat vrij snel is, trouwens. Het voelt dan gewoon niet meer fijn op mijn huid. Beeb regelt de borstvoeding zelf, en drinkt gewoon vaker een klein slokje bij me. Zo krijgt ze meer vocht binnen. Zelf drink ik ook vaker, ik heb meer dorst. mmijs 048

Voor mijn geestesoog verschijnt het beeld van een oermens met een colafles, rekenend hoeveel water die dag gedronken moet worden. Ik maak me spontaan niet meer druk over hoeveelheden, niemand kan je vertellen hoeveel je moet drinken behalve je lijf zelf. Ik kwam er gister achter dat teveel drinken er zelfs voor kan zorgen dat je borstvoeding mindert! ‘Teveel’ is dan: water drinken terwijl je geen dorst hebt, omdat je denkt dat je zus-en-zoveel liter nodig hebt. Opvallend genoeg is te weinig drinken helemaal niet erg voor je productie, je hebt er hoogstens zelf last van.

Mooi eigenlijk. Bij hitte regelt beeb zelf hoeveel ze bij me drinkt, en mijn lijf regelt dan weer zelf dat ik ook genoeg drink. En moet mijn lijf even wachten op vocht-input, dan komt mijn kleine niets tekort. Maar hoewel niet strikt noodzakelijk is een ijsje toch wel erg lekker, en dat vindt beeb ook. En dus krijgt zij een lekker moedermelkijsje. In een koel bad.

Linda

DELEN
Vorig artikelThuisblijven
Volgend artikelHet moeras van doubleren
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.