Wat waren ze mooi, die gele, oranje, rode, gouden en paarse bladeren. De paddestoelen, de kastanjes. Het strijklicht van de laagstaande zon – want het wordt alweer zo vroeg donker – langs de donkere boomstammen. Ik heb me nooit zo gerealiseerd hoeveel ik houd van de herfst. Of ik heb er nooit zo bewust bij stilgestaan als nu. Dat heeft zeker te maken met het feit dat ik deze herfst enkele van de prachtige hellingbossen die Zuid-Limburg (“Je zult er maar wonen!”)  rijk is doorkruiste aan de hand van een tweejarige avonturier. Die ons met dank aan de peuterspeelzaal de oren van de kop zong: “Herfst, herfst, wat heb je de boom?”

In de herfst moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Maar dit jaar waren er veel mooie, zonnige herfstdagen, en een herfst (1024x1024)groot deel daarvan viel in weekends of op Mamaandagen. Dus we gingen er lekker opuit met hond Sjeng. Haast moet je vooral niet hebben op zo’n dag. S. stampte door de plassen, klom op omgevallen bomen, lag languit in de gevallen bladeren. Ik raapte en pofte wilde kastanjes, maakte een herfstslinger van gelamineerde herfstblaadjes. We verkenden een grotje. Fantaseerden over kabouters die leven in holletjes in de boom.

Thuis pakte ik het prachtige boek ‘Leven en werken van de Kabouter’ van jeugdheld Rien Poortvliet er weer eens bij, een erfstuk van mijn grootouders dat ik vroeger van voor tot achter van buiten kende. Ik struinde uren door de bossen, en hield er stiekem best rekening mee om opeens ergens zo’n puntmutsje te zien verschijnen (ook al zijn kabouters wel heel erg schuw, volgens Rien). Ook toen ik al lang wist dat kabouters niet bestonden, bleef het boek me fascineren: de levensechte tekeningen en gedetailleerde, semi-wetenschappelijke beschrijvingen spraken nog altijd tot de verbeelding.

Kleine S. is met zijn bijna 2,5 jaar nog iets te klein om het kabouterboek al echt te waarderen, maar dat komt nog wel. Hij heeft in elk geval al de nodige uurtjes in het bos doorgebracht, het was er echt de herfst voor!

IMG_20141205_220724Herfst, herfst, wat heb je te koop?
Duizend kilo bladeren op een hoop
Zakken vol met wind
Ja m’n kind
‘k Weet niet of jij dat aardig vindt

Nina

 

 

 

 

IMG_20141129_153401

DELEN
Vorig artikelZorg
Volgend artikelZie ginds komt de kerstboom
Nina Bien
Ik ben Nina, moeder van een peuterzoon. Ik ben biologisch psycholoog, gepromoveerd in de cognitieve neurowetenschappen. Ik werk als universitair onderzoeker en docent, en ik ben paardencoach in opleiding. Mijn blogs gaan over de dagelijkse praktijk van het ouderschap, gelinkt aan psychologie en neurowetenschappen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here