Een bekentenis: ik ben niet superhandig met een draagdoek. Ik vind een draagdoek wel superhandig, als in: je hebt je handen vrij, je hoeft geen kinderwagen mee te slepen, bij hangerige en huilerige kinderen zit je niet de hele dag op de bank maar kun je tenminste nog iets doen, enzovoorts enzovoorts. Maar het daadwerkelijke knopen, daar ben ik eigenlijk een tikkeltje te ongeduldig voor. Dus draag ik voornamelijk met SSC’s (Soft Structured Carriers) en Mei-Tai’s. Ik heb lang gezocht naar de ideale drager voor mij: ik ben klein en slank, de meeste taillebanden en schouderbanden van dragers van de bekende merken zijn echt te lang voor mij. Toen ik niks kon vinden wat ik echt fijn vond dragen, besloot ik om het dan maar zelf te maken. En dat bleek verrassend eenvoudig!

3335f30c-a700-4777-9f85-1dfe0b1e4ca3_zps4aab2a04Op het internet zijn veel goede tutorials en patronen te vinden. Als je rechtdoor kan naaien, kun je een basic Mei-Tai maken, bijvoorbeeld het model van kiind.nl. Voor de wat ingewikkeldere modellen heb je iets meer naai-ervaring nodig, maar met een tutorial bij de hand moet je er wel uitkomen denk ik. Mocht je liever een papieren patroon hebben, dan heb ik goed nieuws voor je: in de Knippie van april-mei staat een patroon voor een Mei-Tai, weet ik uit betrouwbare bron.

 

 f3eb85a2-e1a5-442d-8f04-b9c5461e1472_zps1d001bac

Ik maak zelf het liefst wrapconversions: ik verknip daarvoor (over het algemeen goedkope) draagdoeken. Dat vind ik het meest comfortabel dragen. Maar het is zeker niet noodzakelijk om de schaar in je favoriete doek te zetten; van andere stoffen kun je ook heerlijke dragers maken. Ikea stoffen zijn bij veel zelf-makers favoriet, er zijn heel veel leuke patroontjes voor een schappelijke prijs. Op de markt is vaak ook aardig wat moois te vinden.20140317_205508Ben je nu enthousiast geworden om zelf te gaan naaien, wil ik je wel graag nog meegeven dat veiligheid heel belangrijk is. Uiteindelijk ga je immers een kindje dragen in je creatie! Hier op het forum vind je veel goede informatie over doekkeuze, het juiste garen, het belang van de juiste draadspanning, x-boxen versus bartacks, twee of drie lagen voor het lijfje, etcetera. Ik wil je adviseren om voor je begint in ieder geval het draadje over veiligheid in het subforum ‘Maak het zelf’ even door te lezen.

e901b80c-4963-49af-b5f1-d29739307177_zpsb6aded4bEn dan kun je los gaan! Het leuke aan iets zelf maken is dat je het precies zo kunt maken als je zelf wil, dus leef je uit! Wel of geen slaapkapje, een puntmutsje, oortjes er aan, een applicatie, de naam van je kindje er op… Alles kan.

Heb jij al een keer een drager gemaakt? Show je werk in de comments!

Knippie 2 – 2014 ligt op 5 april 2014 in de winkels.

Ilse

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here