Zoals de eerste keer moeder worden totaal anders was dan ik had gedacht, gaat ook deze tweede zwangerschap anders. Inmiddels met een flinke buik zie ik ook al flinke veranderingen. Veranderingen in mijn band met mijn oudste, mijn grote kleine peuter. Op het moment dat ik weer zwanger bleek te zijn, dacht ik nog 9 maanden lekker door te kunnen gaan zoals het ging. In hetzelfde ritme, dezelfde omgang, dezelfde gewoontes. Maar met het groeien van de buik, groeide de afstand. Gezonde afstand. Ik had het me een jaar geleden niet kunnen voorstellen maar peuterlief drinkt niet meer bij z’n mama en vraagt er niet meer om. Ik had niet gedacht dat ik het kon maar het lukt me om consequent en duidelijk te zijn als dingen niet mogen en zoonlief moet leren wachten. Toen hij baby was, koos ik er instinctief voor hem bij me te houden en lief te hebben. Nu hij peuter is en er een tweede komt, betekent ditzelfde liefhebben niet meer altijd direct toegeven maar juist vaak duidelijk een grens aangeven en die samen verkennen. Mama blijft de veilige haven maar m’n kindje wil en kan steeds meer zelf en dat is oke. Er komt ook in zijn wereldje een klein plaatsje voor een klein broertje.
De zwangerschapskwaaltjes dwingen me minder snel te rennen en onze tweejarige leert stiekem dat hij zelf al veel kan en mama nog net zo lief is maar ook rust moet nemen en soms even wat minder snel reageert. Papa blijkt steeds leuker, sneller, sterker en stoerder te zijn en mama trekt zich af en toe heerlijk terug. Waar dat in de babytijd instinctief onnatuurlijk en onnodig voelde, weet ik nu dat het met m’n zoontje ook zonder mama’s continue aanwezigheid nog steeds hartstikke goed gaat.
De weken gaan hard en waar ik me eerst niet kon voorstellen dat ik genoeg tijd en aandacht voor twee schatjes zou hebben, komt er nu een beetje vertrouwen naar boven. Want het proces is al in gang gezet en de liefde blijft niet alleen, maar groeit. Veel meer buik, veel meer liefde.

Deborah

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here