Niet lang geleden ontving ik van de GGD een nieuwsbrief over de gezondheid en ontwikkeling van kinderen rond 9 maanden oud. Al bij de eerste inhoudelijke volzin gingen mijn nekharen overeind staan: “Uw kind gaat op de leeftijd van 9 maanden naar een voedingsschema van 3 voedingen per dag.” O ja, is dat zo? Ik las verder en klikte op een linkje naar een voedingsvoorbeeld van de GGD. Daar zag ik dat tot 6 maanden het advies was om borstvoeding op verzoek te geven, maar dat daarna de borstvoeding was ingeroosterd in een voedingsschema. Als je het schema strikt zou volgen als borstvoedende moeder, zou je met 9 maanden je kind alleen bij het ontbijt en bij de lunch borstvoeding mogen geven. Het advies is namelijk vanaf 9 maanden de laatste voeding te laten vervallen en yoghurt als toetje te geven. Dat zijn dus zelfs maar 2 voedingen per dag. Wat er tussen het avondeten en het ontbijt moest gebeuren was überhaupt niet in het schema opgenomen.

Als ik dit advies persoonlijk te horen had gekregen bij het consultatiebureau had ik het mijn ene oor in laten gaan en mijn andere oor weer uit. In dit geval ging het om een nieuwsbrief van een overheidsinstantie gericht aan alle moeders van Nederland. Dus ook aan borstvoedende moeders die zo’n voedingsschema heel serieus nemen, wellicht uit onzekerheid. Dat ging mij te ver. Ik diende een klacht in bij de GGD waarin ik aangaf dat hun informatie niet correct en onvolledig was en vooral borstvoedingondermijnend.

Het duurde niet lang of ik werd gebeld door een vriendelijke dame van de GGD. Ze was al 25 jaar jeugdverpleegkundige en verantwoordelijk voor de lay-out van het voedingsschema. Ze vroeg me uit te leggen wat ik bedoelde, zodat ze het voedingsschema kon verbeteren. Ik vertelde dat ten eerste het voedingsschema niet correct was, want er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het de bedoeling is met 9 maanden over te gaan naar 3 voedingen per dag. Dat was ook niet de bedoeling van het schema, maar ze begreep dat het zo geïnterpreteerd kon worden. Ze vroeg of het voldoende zou zijn als onderaan de pagina een opmerking gemaakt zou worden dat bij borstvoeding op verzoek het aantal voedingen meer of minder kan zijn. Ik gaf aan dat dat inderdaad het voedingsschema correct zou maken, maar dat dan het uitgangspunt kunstvoeding is. Als overheidsinstantie zou je toch de norm van borstvoeding moeten willen uitdragen. Dat was ze met me eens. Ik gaf als suggestie het schema toe te spitsen op alleen bijvoeding en de melkvoedingen weg te laten, of in elk geval de borstvoeding leidend te laten zijn als de melkvoedingen toch vermeld zouden worden. Ze gaf aan het schema aan te passen naar aanleiding van mijn klacht. Ik zou over een paar weken op de website kunnen zien wat het geworden was.

Nou moet ik zeggen dat ik met een positief gevoel de telefoon ophing, maar dat er wel een klein stemmetje bleef vragen waarom deze informatie nu van mij moest afkomen en hoe het zo makkelijk kon zijn om de dame met jarenlange ervaring ervan te overtuigen dat haar werk niet klopte. Eerst maar eens afwachten in hoeverre het voedingsschema voor kinderen van 0 tot 1 jaar gaat veranderen. Het is hier terug te vinden

2 REACTIES

  1. Ja cool! Nog steeds wel anders dan ik zou doen maar idd kun je het lezen als: als je bv geeft, negeer dan dit schema 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here