Niets ruikt zo lekker als een baby. Vooral mijn eigen baby’s (nu ze groter zijn ruiken ze nog lekker, vind ik). Zo’n hoofdje, en daar dan lekker aan snuffelen. Het is alsof die geur me dieper raakt dan, zeg, een heerlijk geurende versgebakken brownie. In mijn hart, of misschien in mijn ziel?

‘Babygeur stimuleert vrouwelijk brein’. Het beloningssysteem in de hersenen van een moeder wordt geprikkeld door babygeur.  Je wordt er letterlijk gelukkig van! Je neus schijnt het zintuig te zijn wat het nauwst verbonden is met je hersenen. Geur is het zintuig dat je meest woordeloze herinneringen weet terug te halen. Dat je je oude basisschool binnenloopt, en ineens voel je je bijna weer dat meisje van zes, acht, tien dat hier rondliep.

Moeders ruiken graag aan hun baby, en baby’s ruiken graag aan hun moeder. De geur van de borsten helpt een baby de borst vinden. De kliertjes van Montgomery scheiden een vettige substantie af, die niet alleen de huid soepel houdt, maar ook lekker ruikt voor een baby. Een heftige kunstmatige geur, zoals deodorant, zeep of parfum, kan een baby doen terugschrikken voor de borst. Of eigenlijk: de onnatuurlijke geur die om de borst heen wolkt. Moeder ruikt toch het lekkerst. Moeders eigen geur geeft een baby een prettig gevoel: dopamine (=onderdeel van het beloningssysteem in de hersenen) komt vrij en de baby weet: ik ben ik op mijn plek.

‘Hee, ze ruikt niet naar zwitsal!’ Aldus een vriendin. Dat klopt, zoals ik mijn geur niet verbloem voor mijn baby, verbloem ik de geur van mijn baby ook niet voor mij. En ik houd haar binnen ruik-afstand (tot ze, zoals nu, zelf op pad gaat). Haar babygeur is zooo lekker. Beter dan brownie.

Linda Rikkers

Dit blog verscheen eerder in iets andere versie op http://blikborstvoeding.wordpress.com/.

 

1 REACTIE

  1. Inderdaad! Ik heb inmiddels 3 dochters, en ze ruiken alledrie anders, maar alledrie heerlijk, en ik word het gelukkigst als ze bij me op schoot zitten en ik lekker in hun haren kan snuffelen. De jongste heeft nog de echte babygeur (2 mnd, wat wil je;-) ), maar de oudste twee hebben echt al hun hele eigen geurtje dat ik van verre zou herkennen, ‘Dit is MIJN kind!’…

    HEERLIJK!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here