Eigenlijk is Sinterklaas best wel eng. Zelfs als er niet gedreigd wordt met de zak of lege schoen is het toch angstaanjagend, zo’n vreemde man die op bovennatuurlijke wijze alles van je weet. Het grote boek, niemand weet wat er in staat, en dat is eigenlijk nog het ergst: dan kan je de ergste dingen bedenken. Soms komen ze zelfs uit.

surprise 019 - kopieZo wist Sint van mijn zelf geknipte coupe. Ik had tijdens de les ongemerkt de schaar in mijn te lange pony willen zetten. Wat op zichzelf al gruwelijk mislukt was, de plukjes haar op de grond en de hap uit mijn kapsel vielen meer op dan ik voorzien had. Mijn poging mijn pony opzij te kammen zodat je er niets van zag op de schoolfoto die dezelfde middag gemaakt werd was ook maar matig gelukt. Hoe dan ook, ik had graag gewild dat het hele gebeuren samen met de foto’s in een schoenendoos op zolder zou komen te verstoffen. Niet dus, juist die gebeurtenis bleek in Het Grote Boek van de Sint te staan.

Toch heb ik warme herinneringen aan het sinterklaasfeest. Het gespannen wachten, terwijl ik met neefjes en nichtjes op het hoogpolig tapijt van mijn oma speelde. De bons op de deur, rondvliegende boterhamzakjes gevuld met pepernoten en een mandarijn. Want ja, hoogpolig tapijt. De cadeautjes, in een wasmand die steevast een cadeau bleek te zijn voor een van de tantes. En later, toen ik niet meer geloofde, het maken van surprises en gedichten. Wekenlang hing er een wolk van geheimzinnigheid in het huis, kamerdeuren waren voorzien van waarschuwende teksten: ‘Blijf weg! Verboden!’. Nu ik er over nadenk: de periode dat de Sint een verhaal was waar ik aan meedeed, in plaats van werkelijkheid, was misschien wel de leukste.

surprise 001Zo bezien is het niet zo erg dat zoonlief vorig jaar op een avond beneden stond, en manlief betrapte met een wortel in de ene hand en een chocoladeletter in de andere. Dit jaar stuiteren we heel wat minder hyper de weken voor Sinterklaas door, het Sinterklaasjournaal is spannend en grappig in plaats van dreiging dat de pakjes niet gebracht worden dit jaar. We hebben samen een cadeautje voor ons neefje uitgezocht, en voor school maakt hij dit jaar zijn eerste echte surprise. Sint weet alles. Of toch wel veel. Want Sint, dat zijn we samen.

Linda Rikkers

20131201_122838

DELEN
Vorig artikelDag Beer
Volgend artikelKnus
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

1 REACTIE

  1. Hier hopelijk ook de opzet dat de kinderen open en eerlijk van ons weten hoe het zit met kadootjes en sinterklaas. Geen grote geheimen, geen liegen, het is al spannend genoeg!
    Fijne dag morgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here