Ik kijk in de fotomap van ons eerste jaar met het oudste Mopje. Foto’s van knooppogingen met een rekbare doek. Het moest heel fijn zijn, stond er in de handleiding. Ik had ze wel eens zien lopen, met zo’n buitenboordbaby, gelukzalig werd er (meestal) gekeken. Dát wilde ik ook: dat hemelse gevoel van je baby dichtbij, lekker knus en handig. De foto’s tonen véél goede wil, veel plezier en optimisme, weinig succes. Gezellig gestuntel. Met de filmpjes op het internet kwamen we een heel eind, maar echt iets, dat werd het niet. We zijn volgens mij twee rondjes door het dorp gelopen met Mopje in de doek. Naar ik mij meen te herinneren was het ’s avonds, ik geloof dat we niet gespot wilden worden met ons klunzig knoopwerk. Ik had het geweldig gevonden als er iemand had geroepen: “Fijn hé dragen? Kan ik je er mee helpen?”
Ik heb het erg gemist, de hulp van een onbekende maar bekwame drager. Daarom probeer ik nu ik ervaren in het dragen ben, over mijn mensenvrees heen te stappen en andere ouders hulp aan te bieden. Mijn ervaring is dat onderwerpen die de kinderen aangaan, eten, slapen, vervoersmiddelen, schoolkeuze, erg gevoelig kunnen liggen. Ik herken het bij mezelf ook wel: de neiging om als een ware Mamaleeuw de nagels uit te slaan en te grauwen: “Wat bedoel ja?!!! Dát maak ik zelf wel uit!!” Vooral in de periode vlak voor en ná de geboorte, de hormonenbom die ik me toen bij tijd en wijle voelde…toch had ik zo graagCIMG0776 hulp gehad.
Daarom blijf ik het doen. Ik heb de volgende strategie: positief benaderen (met een compliment bijvoorbeeld), interesse tonen (vragen hoe het dragen bevalt) en dan vragen of ze hulp zouden willen. Altijd eerst goed luisteren naar het verhaal van de ander. Tot nu toe verliepen de gesprekjes positief. Ik heb mensen attent gemaakt op de website van Dragen en Voeden en ze een enkele maal geadviseerd om een draagconsult te doen. Ook is het gesprek wel eens niet veel verder gekomen als “Leuk hé, je kindje dragen!?” Soms bleef het bij een gedeelde glimlach, een gedeelde gelukzalige blik.
Wat doen jullie als jullie een drager zien lopen?
Alyson
DELEN
Vorig artikelBlauw!
Volgend artikelTwee jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here