Weekenden en vakanties zijn heerlijke momenten voor museumbezoek. Onlangs namen we ons kroost mee naar Museon en Omniversum.

Het Museon is een museum voor wetenschap, en over verschillende culturen. Er is vanalles te zien en te doen, het museum is ingericht om zelf allerlei dingen uit te proberen. Er is een gedeelte over het opwekken van energie, over de evolutie van de mens, over verschillende culturen, en er is een ruimte die is ingericht om meer te weten te komen over het principe geluid. Prachtig vonden de kinderen het om hun gegil in zichtbare geluidsgolven omgezet te zien worden. Er was zoveel te zien dat ik eigenlijk de lijn en verdieping miste, het is misschien zinvol om een paar thema’s uit te kiezen en je daarop te focussen.

Het allermooist vonden de kinderen de tijdelijke tentoonstelling ‘Dinojaws, eten of gegeten worden?’. Verschillende robotdinosaurussen gaven een beeld van hoe dino’s er uitgezien kunnen hebben. De opengewerkte dinokoppen vond ik persoonlijk het mooist. Zo is er een dinosaurus die bij het kauwen niet alleen zijn boven- en onderkaak uit elkaar beweegt, maar ook zijn linker- en rechter onderkaak; dat kon je mooi zien. Peuter was minder gecharmeerd van deze robots, ze waren wel erg echt! En groot. De dinosaurus en mammoetversteende dinosauruspoep was vanzelfsprekend reuzegrappig. Ook hier miste ik verdieping, maar voor de kinderen denk ik dat het wel goed was zo. Ze gingen toch teveel op in het kijken naar de bewegende dino’s om nog aandacht te hebben voor achtergrondverhalen. Een leuke tip is om een film of een boek over hetzelfde onderwerp te halen, en het aangezwengelde enthousiasme zo mee naar huis te nemen.

Later op de dag bezochten we de film in het Omniversum. Het Omniversum staat naast het Museon, er zijn combi-tickets te koop. Voor wie het niet kent: het Omniversum is een enorme koepelfilmzaal, waardoor je zowat verdwijnt in de film. Er worden (voornamelijk?) documentaires getoond. We hadden meteen bij binnenkomst een film geboekt over mammoeten, dat vindt ook Peuter reuze interessant. Helaas stond het geluid wel erg hard, waardoor ze het toch nogal overweldigend vond. Gelukkig heb ik altijd de borst bij om haar gerust te stellen, en op schoot zat ze toch al want kinderen onder de vier krijgen geen stoel (maar gaan ook gratis naar binnen).

Alles bij elkaar was het een gouden combinatie: dinosauriërs en mammoeten. Er was een speurtocht voor kinderen met vragen over beide onderwerpen, en na afloop kregen ze een poster. Een dinoposter bij Museon, een Mammoetposter bij Omniversum.

Linda

DELEN
Vorig artikelOuderschap
Volgend artikel(Nog niet) moeders weten alles
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here