Als je een baby verwacht vliegen de baby-uitzetlijstjes je om de oren. Het ene is nog langer dan het andere. Sommige lijstjes zijn zeer uitgebreid en bereiden je voor op elk ongemak dat je mogelijk tegen kunt komen. Er staan bijvoorbeeld twee kruiken op, een wieg en ledikant, een wandelwagen en allerlei zalfjes tegen luieruitslag en hulpmiddelen tegen krampjes.

Andere lijsten zijn meer minimalistisch. Zo las ik gisteren een blog waarin, volgens de schrijfster, de meest (of enige) belangrijke spullen voor een baby werden opgesomd:
1. een autostoeltje
2. een wandelwagen
3. een bedje
4. flesjes (ook in geval van borstvoeding)
5. wipstoeltje
In de reacties die hierop volgden, werden steeds meer items genoemd die moeders echt wel essentieel vonden. Het is duidelijk wat we allemaal onze eigen handige dingetjes of ‘must-haves’ hebben. Al denk ik dat kleding en luiers voor iedereen wel handig zijn…

Het deed mij denken aan mijn eigen ‘must-haves’. Bij kind nummer 1, bijna 7 jaar geleden, heb ik naar mijn idee veel overbodige spullen aangeschaft die ik achteraf amper heb gebruikt. Ik had geen dragende of voedende moeders in mijn omgeving en heb erg geworsteld met het vinden van mijn weg naar het (natuurlijk) ouderschap. Bij nummer 2 had ik inmiddels een netwerk van gelijkgestemde moeders opgebouwd en wist ik dat ik meer had aan een draagdoek dan aan een kinderwagen. De meeste overbodige spullen gingen de deur uit en er kwam weinig nieuws meer binnen, afgezien van mijn draagdoeken en wasbare luiers. En toen kwam baby nummer 3. In de tussentijd was ik niet alleen een doorgewinterde ‘natuurlijke’ ouder, maar ook sterke fan van het minimalisme. Ik ontdekte dat een baby echt maar heel weinig nodig heeft. Mijn baby-uitzetlijstje ziet er dan ook als volgt uit:
1. Een goede draagdoek
2. Kleding
3. Een autostoel
4. (Wasbare) luiers
5. Kokosolie
Baby houdt niet van de wandelwagen of alleen liggen, dus de draagdoek is mijn absolute nummer 1 ‘must-have’. Door samen te slapen heb ik geen kruik of dergelijke gebruikt; baby bleef warm door huid-op-huid tegen mij aan te liggen. De co-sleeper doet dienst als nachtkastje. Kokosolie doet wonderen als middel tegen luieruitslag en/of droge huid. Luiers kun je ook achterwege laten als je BabyZindelijkheidsCommunicatie toepast, maar wij gebruiken ze wel. De billetjes wassen we gewoon bij de kraan waardoor billendoekjes niet nodig zijn. En omdat ik niet meer aan het werk ga, hoef ik ook geen flesjes te gebruiken. Misschien dat ik dan alleen nog ‘twee borsten’ aan de lijst moet toevoegen om deze compleet te maken. Nu baby groter wordt is een box wel handig om haar in te laten spelen of even veilig neer te leggen, maar een goed warm kleed op de grond zou wellicht ook wel voldoen.

Ik ben erg benieuwd naar wat anderen op hun lijstje hebben staan. Willen jullie dit met mij delen?

Chabeli

DELEN
Vorig artikelAlles wat hij doet is kind zijn
Volgend artikelKleine meisjes worden groot
Ik ben Chabeli, moeder van een zoon en twee dochters. Sinds de geboorte van de jongste ben ik thuisblijfmoeder. De kinderen krijgen thuisonderwijs volgens het Unschoolingprincipe, wat volgens ons het meeste aansluit bij het natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap. Wij proberen zo natuurlijk mogelijk te leven, zowel in het ouderschap, het leren als in de manier waarop we de wereld en natuur benaderen. Op de Dragen en Voeden blog schrijf ik over allerlei dingen die ons in het dagelijks leven bezig houden.

8 REACTIES

 1. ik ben na 7j weer zwanger. Alle spullen van de eerste 2 zijn reeds weggegeven of verkocht. Op mijn lijstje staat: een bed, een autostoel en een draagdoek. En misschien nog een wandelwagen voor de oma’s of eens in geval van. Denk dat ik verder rond ben 😀 Gaat een véél goedkopere baby worden dan de eerste… alhoewel, bij de tweede raakte ik zo verslingerd aan draagdoeken dat dat een dure zaak werd (haha)

 2. Bij mij zit er tussen de eerste en tweede ook 7 jaar. Bij de eerste had ik al weinig, bij de tweede komt overeen met jouw lijstje. Kleding zelf alles gekregen. Bedje nog over van de eerste maar de tweede slaapt er liever niet in. En de buggy wordt alleen door anderen gebruikt.

 3. Ik moet wel werken, want ik ben enig kostwinnaar, dus bij mij zijn flesjes en een goede kolf wel essentieel. (Papa kan veel, maar geen borstvoeding geven.) Ik vond een reisbedje toch ook wel heel fijn, in welke vorm dan ook (schapenvacht, wagenbak, …). Verder: aanschuifbedje, kleding, draagdoek, spenenkoordjes (echt overal handig voor), wikkeldoeken. En kruiken, om mijn eigen bed voor te verwarmen :).

 4. Ik heb 3 dec mijn 2e gekregen en ook hier waren een aantal dingen de deur weer uit omdat de oudste 7,5 jaar is…
  Maar ik heb een autostoel, bedje, de wandelwagenbak doet dienst als co-sleeper (wandelwagen raakten we maar niet kwijt door al die draagdoekgoeroes…), kleertjes, katoenen luiers en maandverband. Flesjes en lekschalen gebruik ik ook, voor de BV. Blijkt ook wel handig om op die manier vitamines te suppleren trouwens.
  De kleine ligt in de wipper in de box als ik mijn handen vrij moet hebben en later gaat de wipper eruit. Een kleed op de grond is nu geen optie ivm hond met adhd…
  Washandjes doen het goed als billendoekjes en om lekkende borsten zindelijk te maken ook… en als spuugdoekje werken ze ook wel.
  Voor mij wel een musthave zijn bloesjes, shirts met knopen en vesten….

 5. probeer dit as ouders bij mij in de winkel ook altijd te vertellen hoor, verkoop graag artikelen maar geen onzin…en ben je eenmaal bevallen dan is eea zo besteld/opgehaald

 6. Vooral in die babywinkels word je helemaal gek gemaakt. Alllllles heb je nodig, je kan echt niet zonder etc. etc. etc.
  Babykamer moet echt compleet en luxe, zo uitgebreid mogeljik!
  Onze dochter van bijna 11 maanden heeft er nog geen nacht geslapen 😉
  Verder veel tweedehands en gekregen, wat vaak nog zo goed als nieuw is.
  Echte musthave’s; ledikantje, draagdoek/zak, kleertjes in klein maatje en super kraamhulp. owja, twee borsten zijn ook handig 😉 Meer heb je niet nodig!

 7. Zo leuk om dit te lezen. Ik ben nu zwanger van de tweede. En ik heb ook alleen wasbare luiers, hydrofiele luiers en washandjes en een draagdoek gekocht. Mijn dochter van 6 slaapt ook nog steeds bij ons in bed. Dus we denken er wel over om tzt een nieuw bed te timmeren waar we met gemak met zijn viertjes inpasssen. Maar op dit moment hebben we niet meer nodig..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here