Voeden

Borstvoeding: often imitated…

Maandenlang is je baby in jou gegroeid. Je lichaam voorzag hem van alles wat hij nodig had: warmte, geborgenheid, voeding. En daar gaat het gewoon mee door zodra de baby geboren is. Je maakt precies de goede voeding aan, en je kindje weet precies hoe, waar en hoe vaak hij wil drinken.  Mooi toch, die natuur?
DSC01130

 • Daar zit wat in

  Mensenmelk is gemaakt voor mensenbaby’s. Het heeft precies de samenstelling die een kindje aankan en nodig heeft. Het ‘groeit’ dan ook mee met je kindje: een pasgeborene heeft andere voedingsstoffen nodig dan een ouder kindje. Daarnaast – heel belangrijk – bevat je melk antistoffen tegen ziekten. Heerst er griep, dan geef jij alvast de antistoffen aan je baby door, zodat die ze zelf niet hoeft aan te maken. Is er betere bescherming denkbaar?

 • Een kindermaag is gauw gevuld

  Baby’s voelen zelf precies aan wanneer ze honger hebben, en ze kunnen niet klokkijken. Veel pasgeborenen drinken twintig keer per dag, anderen hebben aan een keer of acht genoeg. Feit is: die maagjes zijn maar klein, dus zó gevuld en ook zó weer leeg. Logisch dat daar geen schema van om-de-zoveel-uur bij past. Houd je kindje zo veel mogelijk bij je, leer hongersignalen herkennen en leg hem aan wanneer hij daarom vraagt. Op die manier blijven vraag en aanbod prima op elkaar afgestemd.

 • Veilig bij mamma

  Het is een vredig gezicht, een moeder met een kindje aan de borst. Klopt, zo vredig voelen ze zich allebei ook echt. Door het voeden en het huid-op-huidcontact maken ze beiden oxytocine aan, het knuffelhormoon. Goed voor de rust, de hechting en de ontwikkeling.

 • Eindtermijn?

  Hoe lang je ‘moet’ voeden, kan niemand je vertellen. Wij kunnen je wel verzekeren dat als het eenmaal loopt, je vanzelf doorgaat tot het op een dag de laatste keer was, simpelweg omdat kindjelief nu genoeg heeft aan ander voedsel.
  Stoppen kost vaak meer moeite dan doorgaan. En waarom zou je stoppen? Met een kolf in je tas kun je prima aan het werk – de wet geeft je uitgebreid de ruimte om te kolven onder werktijd – en je kind heeft echt nog vele maanden die speciale voeding nodig. En die voeding, door jou gemaakt speciaal voor jouw kind, is often imitated, never duplicated.

Hulp nodig?

Bijna iedere ouder worstelt wel eens met de voeding van zo’n kleintje, of die nu uit borst of fles komt. Gek genoeg hoor je in het dagelijks leven echter vooral over problemen met bórstvoeding (en dat stoppen de oplossing zou zijn). Gedoe met flessen daarentegen – hoeveel schepjes, wat voor speen, welk merk melk, welke soort – wordt normaal gevonden.

Vinden wij jammer. Natuurlijk gaat borstvoeden niet altijd vanzelf. Maar welk onderdeel van je ouderschap gaat dat wel? Zowel jij als je kindje moeten alles nog leren. En er staan vele hulpbronnen voor je klaar.

 • Op ons forum kun je al je vragen stellen. Mede-mamma’s én deskundigen helpen je graag verder.
 • Je kunt ook contact opnemen met de geschoolde vrijwilligers van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of La Leche League. Ze hebben veel kennis en zijn opgeleid en gewend om bezorgde moeders te begeleiden.
 • Lactatiekundigen zijn beroepshulpverleners op het gebied van borstvoeding. Op de site van de beroepsvereniging vind je een IBCLC-gecertificeerd (dat certificaat is belangrijk!) lactatiekundige bij jou in de buurt.

De WHO-code

Medici, farmaceuten, alle deskundigen, zelfs kunstvoedingsfabrikanten (!) zijn het er wereldwijd over eens dat kinderen eigenlijk gewoon borstvoeding nodig hebben. De World Health Organisation en Unicef stellen vast dat dat geldt voor minstens de eerste twee jaar van een kinderleven.

Daarom heeft de WHO een code opgesteld om de verkoop van kunstvoeding te reguleren. Iedereen die met of voor kinderen werkt, moet zich aan die code houden. Op die manier wil de WHO borstvoeding weer zo vanzelfsprekend maken als het altijd was.

Literatuur en links
Broekhuijsen M. & Kleintjes S.: Borstvoeding
Colson S.: Inleiding tot Biological Nurturing
Mohrbacher N. & Kendall Tacket K.: Borstvoeding, natuurlijk eenvoudig
Reede A. de: Borstvoeding geven

Kenniscentrum voor borstvoeding
La leche League
Vereniging borstvoeding natuurlijk
Borstvoedingsforum