En hoe je een goede draagdoek of -zak vindt

Een drager kiezen: over de bomen en het bos

Dragen wordt steeds populairder, en terecht. Draagdoeken en -zakken zijn er in vele soorten en maten. Ook in slechte soorten, helaas, en dubbel helaas: dat zijn juist de merken die je veel in babywinkels ziet. Gelukkig staat het internet – waaronder deze site – helemaal vol met informatie over prachtige, ergonomische dragers die wél aan de eisen voldoen.

Een goede drager herken je als volgt. 

6uzujy2y

 1. Je kindje zit erin met een bol ruggetje en opgetrokken knietjes, de houding die hij automatisch al aanneemt als je hem oppakt.
 2. De drager ondersteunt baby’s hele rug in die natuurlijke houding, en beweegt mee.
 3. Ook niet onbelangrijk: comfort voor de ouder. Het gewicht wordt verdeeld over schouders, rug en heupen. Kindje lekker dicht en hoog tegen je aan, om je heen ‘gevouwen’, als een langdurige knuffelpartij.
 4. Kindje zit altijd met zijn buik tegen je aan. Dat zit voor beide partijen comfortabel. Bovendien zie je elkaars gezicht en voel je elkaars lichaam. Essentieel voor de communicatie.

Een ‘harnasje’ waarin je baby met lossen armen en benen voor je uit bungelt en dus het gewicht volledig op het kruis terecht komt, het ruggetje totaal  niet ondersteunt, is om al deze redenen géén goed idee. Dat geldt ook voor de variant waarin je baby met zijn rug naar je toe hangt. Zie punt 4 hierboven, en zeg nou zelf: Zou je zelf lekker hangen zo?

Ergononomische dragers, Draagzak

img909091554Afb002
NB De niet beter wetende papa uit het linker plaatje zie je hieronder met een mei tai hetzelfde kindje ergonomisch op de rug dragen.

Goede dragers in beeld

Er zijn veel dragers op de markt.

DSC05511_zps2d06d72bIMG_0282Voorgevormde dragerimg1502118332ringsling

 • Geweven doeken,
 • rekbare doeken,
 • ringslings,
 • voorgevormde ergonomische dragers,
 • mei tai,
 • buidelslings,
 • en nog meer


Keuzestress?

Dragen is niet moeilijk, al moet je het wel even leren. Maar dat geldt voor alle onderdelen van het ouderschap. Wie een kinderwagen kan opvouwen, kan ook een doek omknopen. En wie daar geen zin in heeft, neemt een drager met klikgespen.

Een drager moet bij je passen, en welke dat is, is heel persoonlijk. Op het forum kun je van andere moeders horen en zien welke dragers zij fijn vinden. Vaak komen er ook forumleden persoonlijk bij elkaar, meetings noemen we dat. Daar kun je vaak ook dragers van andere ouders uitproberen. 

Een draagconsult kan helpen

Een mooie manier om in één keer goed kennis te maken met dragen, is een draagconsult. Een consulente bekijkt samen met jou wat voor soort drager bij je zou passen en leert je ermee omgaan.

Een consulente bij jou in de buurt vind je via de website van de Vereniging voor Draagdoekconsulenten of via de startpagina voor draagdoeken.

Foto’s
Beschikbaar gesteld door onze leden en durftedragen.nl, waarvoor onze dank!