Dragen

Goed gedragen, goed gedaan

Ooit een aap gezien die haar apenbaby een boom verderop te slapen legde? ‘Mamma is even uit slingeren, roep maar als je een banaan wilt, dan kom ik als ik tijd heb.’ Nee toch?

Ooit geworsteld om je kinderwagen door de gangpaden van de Hema te manoeuvreren? En bij thuiskomst, moe van alle stoepranden, staan denken hoe je nou die boodschappen, die wagen én dat kind op twee hoog ging krijgen?

Ooit op een Zuid-Amerikaanse markt geweest? Bomvol moeders met kleine kinderen? Wat viel je op? Precies: die kinderen hoorde je niet. Die zaten lekker bij moeder op de rug in een doek. Niet in een buggy, verdwaald in een woud van grotemensenknieën. Ze konden alles zien en hadden direct contact met hun moeder. Logisch dat ze niet hoefden te huilen.

Er zijn heel veel goede redenen om je kindje te dragen. Ten eerste: we zijn ervoor gemaakt. Onze kindjes krullen zich lekker tegen ons aan als we ze oppakken, en kijk, die beentjes passen precies om onze heupen heen. De grijpreflex die pasgeboren baby’s hebben, is er niet voor niets. ‘Vroeger’ hielden ze zich daarmee vast in de vacht van hun moeder. Moeder heeft geen vacht meer, maar wel het vermogen om een doek of draagzak te gebruiken.

Eén lange knuffel

IMG_1300

Dragen is een feestje voor alle partijen. Kindjes willen graag bij hun moeder zijn. Sterker, dat hebben ze nodig. Een kind dat te weinig lichaamscontact maakt, en/of te veel plat ligt, ontwikkelt zich fysiek en mentaal slechter. En – soms vergeten we dat – ouders willen graag bij hun kindjes zijn. Als je je kind knuffelt, maken jullie beiden het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan. Een aangezien het dragen van een kind in feite één lange knuffel is…

Samen op stap

Draagpapa

En dan zijn er de praktische voordelen. Een kindje in een doek neem je gemakkelijk mee overal naartoe. Geen gedoe met wagens – behalve dan misschien je boodschappenkarretje -, nooit staan wachten op de lift. Je ziet altijd meteen hoe het met je kindje gaat. Kindje op zijn beurt kijkt met jou mee, ziet wat jij ziet, hoort wat jij hoort, staat niet ‘geparkeerd’ in de winkel naar de schappen te staren totdat jij klaar bent. En is ie moe, dan gaat hij lekker slapen, dicht tegen mamma (of pappa) aan. Die zich niet eerst naar huis hoeft te haasten om baby in bedje te deponeren.

(Waarschuwing: dragende pappa’s staan bekend als babe magnet. Dragende mamma’s gewoon als stoere vrouwen.)

Goede en slechte dragers

Draagdoeken en -zakken zijn er in vele soorten en maten. Ook in slechte soorten, helaas, en dubbel helaas: dat zijn juist de merken die je veel in babywinkels ziet. Gelukkig staat het internet – waaronder deze site – helemaal vol met informatie over prachtige, ergonomische dragers die wél aan de eisen voldoen. Daarin kun je je baby vanaf dag 1 dragen, zo lang als je wilt. Van ín je buik naar óp je buik, veel verschil is er niet.

Ingewikkeld?

Dragen is niet moeilijk, al moet je het wel even leren. Maar dat geldt voor alle onderdelen van het ouderschap. Wie een kinderwagen kan opvouwen, kan ook een doek omknopen. En wie daar geen zin in heeft, neemt een drager met klikgespen.

Meer over draagdoeken en draagzakken

Zo hee.

Ja, ‘t is een heel verhaal. Onthoud maar gewoon het volgende:
Dragen versterkt de hechting tussen ouder en kind, komt ten goede aan de lichamelijke ontwikkeling van het kind en verlicht letterlijk de last voor ouders.

20110821_8 (Medium)

Wie wil dat nou niet?

Literatuur
Moberg K. U.: De Oxytocine factor. Benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid.
Blois, M.: Babywearing, the benefits and beauty of this ancient tradition
Hout I.: Lieve Lasten
Kirkilionis E.: Ein baby will getragen sein