Achtergronden

Natuur-wetenschap

Het is natuurlijk (haha) niet enkel een kwestie van gevoel en instinct. Natuurlijk ouderschap is volledig in lijn met de feiten – biologisch, psychologisch, ergonomisch. 

Huilen is een alarmsignaal

Een pasgeboren baby kan eigenlijk bijna niets. Stel je eens voor hoe dat in de natuur zou gaan, zo’n hulpeloos wezentje, ten prooi aan allerlei gespuis, niet in staat om zelfs maar zijn eigen eten bij elkaar te zoeken. Hoe hebben we al die tijd overleefd als soort?
Precies, door onze kindjes bij ons te houden. Baby’s weten dat nog. Ze gaan instinctief huilen als je ze neerlegt. Ze weten: in mijn eentje loop ik gevaar. In mijn eentje verhonger ik, als ik niet eerst zelf word opgegeten. Dus blijf bij me, luister maar, hier ben ik.

Kindjes die worden gedragen, hoor je zelden huilen. Ze voelen mamma tegen zich aan, ze weten: ik ben veilig. Mamma ziet wat haar kindje wil vertellen, ruim voordat het nodig is om te gaan huilen. En pas als kindjes veilig zijn, komen ze toe aan andere zaken, zoals zich ontwikkelen. Lichaam en hersenen groeien alleen goed als er voldoende lichaamscontact is.

Borstvoeding op verzoek

Als wij honger hebben, dan eten we. Voor een baby is dat niet anders. Baby’s kunnen heel goed voelen en aangeven wanneer ze trek hebben. En omdat ze heel kleine maagjes hebben, drinken ze heel vaak kleine beetjes. Zo blijft dat maagje gevuld. Tien tot twaalf keer per dag voeden is heel normaal en natuurlijk, vaker ook. Borstvoeding werkt volgens het vraag- en aanbodprincipe: hoe meer de baby vraagt (en dus krijgt), hoe meer jij maakt. Net als met andere zaken raken jullie zo steeds beter op elkaar ingespeeld.

Borstvoeding is niet alleen voeding. Het bevat veel stoffen die de weerstand van je kind opbouwen. Heerst er griep, dan geef jij alvast de antistoffen aan je baby door, zodat die ze zelf niet hoeft aan te maken. En de meeste moeders en kinderen genieten ook gewoon van het voeden zelf. Het is een moment van heel dicht bij elkaar zijn, met huid-op-huid-contact (en we hebben al verteld hoe essentieel dat is).

Ook als je kunstvoeding geeft kun je ook op verzoek voeden en de baby laten bepalen hoeveel voeding deze nodig heeft per keer. Hoeveel honger de baby heeft, weet ie echt zelf beter dan de fabrikant. Ook kun je er een intiem moment van maken en net zoals met borstvoeding zorgen dat de baby je blote huid kan voelen.

Meer over borstvoeding >>

Dragen

Een baby heeft veel behoefte aan contact en interactie met andere mensen, wakker dan wel slapend. In eerste instantie met de ouders. Een baby dragen kun je in je armen doen, maar een drager of draagdoek is een fijn hulpmiddel daarbij. Gewoon als vervoermiddel – meestal handiger dan een wagen – maar ook binnenshuis, als baby gewoon graag bij je wil zijn, of krampjes of last van lucht heeft. Met je baby op buik of rug geef je hem precies wat hij nodig heeft, terwijl jij intussen je eigen ding kunt doen.
En als je baby een dreumes of peuter is geworden, kun je hem bij vermoeide voetjes of mamahonger heel fijn op de rug dragen.

Meer over dragen >>

Samen slapen

Kinderen slapen niet graag alleen. Dat is volstrekt natuurlijk gedrag, we zeiden het al eerder. Als je samen met je baby slaapt, is dat niet alleen goed voor de hechting en de veiligheid, maar ook gewoon handig. Als je kindje wakker wordt voor een voeding, of gewoon niet meer kan slapen, is het voor hem erg fijn dat jij er meteen bent. En voor jou is het wel zo prettig dat jij je bed niet uit hoeft. Een mooi voorbeeld hoe natuurlijk ouderschap tegemoet komt aan behoeften van kind én ouder.

Maar hoe zit het dan met die waarschuwende reclames tégen samen slapen?
Alweer heeft de natuur dat prima geregeld. Je drukt je eigen kind echt niet plat, ook niet in je slaap. Als je geen drank of drugs gebruikt – want die verstoren je slaap -, let je ook in je slaap goed op je kind. De baby ligt veilig als hij niet met zijn gezicht in een kussen kan rollen of onder een dekbed kan schuiven. En is je bed niet groot genoeg? Schuif er een co-sleeper bij.

En de rest

Er is nog veel meer te vertellen over natuurlijk ouderschap. Je bent welkom op ons forum, daar raken we er niet over uitgepraat.

Literatuur
Bowlby J.: Gehechtheid in relaties
Broekhuijsen M. en Kleintjes S.: Borstvoeding
Colson S.: Inleiding tot Biological Nurturing
Gerhardt S.: Waarom liefde zo belangrijk is. Hoe de liefde voor je baby zijn hersenen vormt
Kirkilionis E.: Ein baby will getragen sein
Kirkilionis E.: Bindung Stärkt
McKenna, James J.: Slapen met je baby
Moberg K. U. : De Oxytocine factor. Benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid
Mohrbacher N. & Kendall Tacket K.: Borstvoeding, natuurlijk eenvoudig
Reede A. de: Borstvoeding geven