Een lage opvoed-ambitie, noemde Micha de Winter de focus op gedrag die zo actueel is in opvoedland. Ik was voor Kroost op de boekpresentatie van Bevlogen en Belast, over opvoeders met idealen. Micha de Winter gaf een lezing en zijn opmerking raakte me.

Als ik nadenk over wie ik ben, dan definieer ik mezelf niet in termen van gedrag. Ik ben leergierig, enthousiast, lichtelijk chaotisch en stapelgek op mijn kinderen. Mijn gevoelens en gedachten, de relaties die ik heb met de mensen om mij heen maken mij tot wie ik ben. Gedrag is feitelijk maar het topje van de ijsberg, als je kijkt naar wat een mens tot mens maakt.

Mijn kinderen zie ik ook niet als schilletje buitenkant, en zo wil ik hen niet benaderen. Achter eenzelfde soort gedrag kunnen wel duizend gedachten, gevoelens en verlangens schuilgaan. Dát stuk mens wil ik kennen, koesteren en voeden. Mijn hoop voor de toekomst is dat zij opgroeien tot mensen met een open blik, en dat zij trouw zullen zijn aan zichzelf. Mensen die échte vriendschappen en relaties aan kunnen gaan, vanuit wederkerigheid. Waar zij zich gekend weten, gewaardeerd, en gesteund.

Mijn opvoed-ambitie is dus eigenlijk tweeledig. Ik wil graag dat mijn kinderen hun eigen kracht ontdekken. Deze quote die ik op Facebook tegenkwam vind ik prachtig: 10336683_476970205781935_3253153651675345143_n

(een vogel die in een boom zit is nooit bang dat de tak afbreekt, omdat haar vertrouwen niet rust op de tak maar op haar eigen vleugels. Geloof altijd in jezelf). En ik wil mijn kinderen empathie meegeven, het vermogen zich in te leven in een ander.

En wat is empathie? Juist: verder kijken dan het schilletje van gedrag alleen. Anderen zijn óók mensen, met gevoelens, gedachten, en behoefte aan een groep mensen waar zij zich thuis voelen. Empathie groeit door empathisch ouderschap, door te kijken wat er onder de oppervlakte ligt.
Wat is jouw opvoed-ambitie?

Linda

DELEN
Vorig artikelKoetjes en mutsen
Volgend artikelNaar buiten!
Linda Rikkers
Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Zij werkte tot voor kort als Creatief Therapeut Beeldend en Activiteitenbegeleider in de GGZ, en is redacteur voor BOVA-magazine en schrijver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here