Deze mama heeft even nodig gehad: naast een baby meende ik mijn ‘oude leven’ nog best vol te kunnen houden en de agenda vol te kunnen proppen.
Niet meer alle werkklussen, feestjes, etentjes en concerten af. Niet zomaar altijd weg kunnen, niet meer bijslapen na een drukke week. Het heeft even geduurd maar ik heb het aanvaard: ik ben moeder. Dat betekent dat mijn leven verrijkt, veranderd en vernieuwd is. Dit aanvaarden duurde echter een flink tijdje en had actieve inzet nodig. Want ik verzette me soms, werd soms passief en soms verdrietig. Ik was waanzinnig gelukkig met m’n lieve zoontje maar had soms een opgesloten gevoel omdat anderen doorleefden waar ik dat niet meer op dezelfde manier kon. Dus gaf ik mijzelf uiteindelijk de keuze: ga ik dit aanvaarden of veranderen? Wilde ik deze kostbare tijd met mijn kleintje aan anderen overgeven en de oppas alle mooie momenten mee laten maken? Of zou ik rust vinden en genieten van de mooie kanten van het moederschap?

Dat laatste is me gelukt. Ik ben nog steeds veel thuis bij zoonlief, heb evenveel (of weinig) energie en kan nog steeds niet meer zo vaak erop uit of aan 20160328het werk als ik deed voor ik moeder werd. Maar de zon lijkt lichter en de ochtend frisser sinds ik het omarm: ja, het leven is in elke fase anders maar deze fase is een geschenk en is helaas eindig. Straks zal mijn zoontje vast minder bij z’n mama op de heup zitten, minder met haar samenspelen en minder aan haar vragen. En dan zal ik dat moeten aanvaarden. Wat ik kan veranderen, probeer ik actief aan te pakken, zoals vuile was of onkruid in de tuin. Maar moeder zijn is een geschenk om te aanvaarden en van te genieten. Een vieze luier is dan ineens een moment voor een verhaaltje of een kietelbui; een omgevallen beker een moment om samen met een doekje te poetsen en de kastjes meteen mee te nemen; een vermoeide peuter een kans om samen te liggen op een kleedje in de tuin of te kroelen op de bank. Dat aanvaard ik met liefde.

Deborah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here